Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurofyziologie (PCH / NFYZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / NFYZ - Neurofyziologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Neuron - stavba, funkce, membránové děje.Vedení vzruchu neuronem, akční, generátorový a klidový membránový potenciál.Synapse - stavba a funkce.Mediátory - typy, funkce, cesty přenosu informací mezi neurony.Podpůrné buňky - glie.Obaly mozku a míchy.Mozkomíšní mok.Cévní zásobení mozku a míchy.Páteřní mícha - stavba, funkce.Mozkový kmen - stavba, funkce.Mozeček - stavba, funkce.Mezimozek - stavba, funkce.Koncový mozek - stavba, členění, centra.Limbický systém - stavba, funkce.Bazální ganglia - stavba, funkce.Hlavové nervy.Autonomní nervový systém.Biorytmy.Bdění a spánek, poruchy spánku.Řízení motoriky.Senzorické funkce.Ústrojí zrakové.Ústrojí sluchové.Orgány polohy a pohybu.Chemoreceptory - čich a chuť.Propriocepce a kožní čití.Integrační funkce centrálního nervového systému.Komplexní přístup k člověku.Vývoj mozku, růstové faktory, vznik, zánik a migrace neuronů.Neurofyziologické aspekty psychických poruch (deprese, schizofrenie, demence aj.).Možnosti ovlivnění mozku biologickými prostředky (psychofarmaka, elektrokonvulze aj.).Mozek a stres - řízení a fáze stresové reakce, vliv stresu na mozkové funkce.

Získané způsobilosti

Získání vědomostí a poznatků o stavbě a zejména fungování nervového systému jako hmotného podkladu psychických procesů.

Literatura

Šmarda J. a kol.:. Biologie pro psychology a pedagogy. Portál, s.r.o., Praha, 2004. Koukolík, F.:. Lidský mozek. Portál, Praha, 2000. Kulišťák, P.:. Neuropsychologie. Portál, Praha, 2003. Michel, G., F. ? Mooreová, C., L.:. Psychobiologie. Portál, Praha, 1999. Králíček, P.:. Úvod do speciální neurofyziologie. Karolinum, Praha, 2002.

Požadavky

Studenti vypracují 1 písemnou práci na zvolené téma z oblasti neurofyziologie. Zkouška probíhá ústní formou.

Garant

MUDr. PhDr. Miroslav Orel

Vyučující

MUDr. PhDr. Miroslav OrelMUDr. PhDr. Miroslav Orel