Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neuropsych. rehab. kognitivních funkcí (PCH / NRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / NRK - Neuropsych. rehab. kognitivních funkcí, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Pozornost - její vlastnosti, diagnostika, metody tréninku.- Paměť - rozdělení paměti, psychopatologické procesy, diagnostika, metody tréninku.- Exekutivní funkce - druhy, dělení, vztah k vybraným duševním poruchám, diagnostika, metody tréninku.- Jazykové schopnosti - problematika vývojových a získaných poruch, rozdělení afázií, diagnostika, metody tréninku.- Vizuopercepční schopnosti - vymezení, vztah k vybraným vývojovým poruchám, diagnostika, metody tréninku.- Počítačem asistovaná rehabilitace - seznámení s možnostmi využití specializovaného software (NEUROP-III).- Neurofeedback - využití biologické zpětné vazby v rehabilitaci kognice.- Využití baterií pro kognitivní trénink - sada pro kognitivní trénink u pacientů s Alzheimerovou demencí, tréninkové baterie u pacientů se schizofrenií, baterie pro rozvoj vizuální percepce.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice rehabilitace kognitivních funkcí.Student umí vypracovat plán rehabilitace kognitivních funkcí.Student dokáže využívat tréninkové metody k rehabilitaci kognitivních funkcí.

Literatura

Kolb, B., Whishaw, I. Q. (2009). Fundamentals of human neuropsychology. Worth Publisher. Preiss, M., a kol. (1998). Klinická neuropsychologie. Praha: Grada. Klucká, J., Volfová, P. (2009). Kognitivní trénink v praxi. Praha: Grada. Koukolík, F. (2002). Lidský mozek. Praha: Portál. Kulišťák, P. (2003). Neuropsychologie. Praha: Portál. Preiss, M., Kučerová, H. a kol. (2006). Neuropsychologie v neurologii. Praha: Grada. Preiss, M., Kučerová, H. a kol. (2006). Neuropsychologie v psychiatrii. Praha: Grada. Geisselhart, R. R., Burkart, Ch. (2006). Trénink paměti a koncentrace. Praha: Grada. Tiefenbacher, A. (2010). Trénink paměti. Praha: Grada. Preiss, M., Křivohlavý, J. (2009). Trénování paměti a poznávacích schopností. Praha: Grada. Mose-Will, I., Grube, I. (2010). 110 her pro rozvoj myšlení, lepší paměť a koncentraci. Praha: Grada.

Požadavky

- Docházka v souladu s minimálními standardy výuky Kat. psychologie FF UP.- Aktivní účast, participace na praktickém nácviku.- Písemné zpracování vlastního návrhu pro rehabilitaci specifické kognitivní funkce, návrh vlastního cvičení a návrh vhodných rehabilitačních materiálů či pomůcek.- Prezentace a obhajoba vlastních postupů ve skupině.

Garant

PhDr. Martin Lečbych, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Lečbych, Ph.D.PhDr. Martin Lečbych, Ph.D.