Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie v náhradní rodinné péči (PCH / NRPN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / NRPN - Psychologie v náhradní rodinné péči, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní psychické potřeby2. Psychická deprivace a možnosti její nápravy3. Subdeprivace a její důsledky pro vývoj dítěte4. Přehled ústavní péče o děti, medializace této problematiky5. Náhradní rodinné péče, legislativní rámec6. Biologické a psychologické rodičovství7. Diagnostická a přípravná fáze NRP8. Odborné psychologické služby pro pěstounské rodiny9. Kritéria úspěšnosti NRP, funkčnost a resilience pěstounských rodin10. Aktuální údaje, současné dění a trendy v NRP11. Výzkumná zjištění v oblasti NRP, výzkumy realizované na Katedře psychologie

Získané způsobilosti

Orientace v problematice vývoje a výchovy dětí zanedbávaných a týraných, dále v problematice psychické deprivace, náhradní rodinné péče (pěstounská péče ve všech formách, adopce) a ústavní výchovy.

Literatura

Sobotková, I., Očenášková, V. (2013). Pěstounská péče očima dospělých, kteří v ní vyrostli: trendy vs. zkušenosti. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Striová, M. (2013). Děti, které se rodí v srdci. Praha: Portál. Škoviera, A. (2007). Dilemata náhradní výchovy. Praha: Portál. Zezulová, D. (2012). Domov je místo, odkud tě nevyhodí - ani když vyrosteš (2. vyd.). Praha: Smart Press. Zezulová, D. (2006). Domov je místo, odkud tě nevyhodí. Olomouc, V.U.G. Sincair, I. (2005). Fostering now: Messages from research. London: Jessica Kingsley Publishers. Goodyer, A. (2011). Child-centred foster care. A rights-based model for practice. London: Jessica Kingsley Publishers. Matějček, Z. (Ed.). (2002). Osvojení a pěstounská péče. Praha: Portál. Zezulová, D. (2012). Pěstounská péče a adopce. Praha: Portál. Sobotková, I. (2003). Pěstounské rodiny: jejich fungování a odolnost. Praha: MPSV. Koluchová, J. (1992). Psychický vývoj dětí v pěstounské péči. Praha: MPSV ČR.

Požadavky

Aktivita v diskusích, docházka.

Garant

doc. PhDr. Irena Sobotková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Irena Sobotková, CSc.doc. PhDr. Irena Sobotková, CSc.