Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizační kultura (PCH / OKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / OKU - Organizační kultura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmové otázky kulturya. Vymezení kultury a jejich úrovní, složky kultury (hodnoty, praktiky)b. Vývoj kultury, enkulturace, vliv kultury na chování a jednání2. Národní kulturya. Dimenze národních kulturb. G. Hofstede a G. J. Hofstede, F. Trompenaars3. Organizační chování a kulturaa. Vymezení pojmů, vztah národní a organizační kulturyb. Role organizační kultury v řízení lidských zdrojůc. Vztah ke strategii a výkonnosti4. Deskriptivní charakteristiky organizační kulturya. Přístupy k chápání organizační kulturyb. Typologie organizační kultury (Harrison & Handy, Goffee& Jones, Cameron&Quinn, Denison)c. Složky organizační kulturyd. Úrovně organizační kultury5. Dynamické charakteristiky organizační kulturya. Zdrojeb. Vývoj6. Významné přístupy k organizační kultuřea. Tři úrovně kultury podle E. H. Scheinab. Denisonův modelc. Dimenze podle IRIC G. Hofstedeho a B. Waisfiszed. A. H. Maslow a model CTT podle R. Barretta7. Poznávání organizační kulturya. Kvalitativní a kvantitativní metodologieb. Výzkumný designc. Hofstede model, CTT, Denison, OCAI8. Aplikace poznatkůa. Kulturní riskb. Utváření organizační kultury v různých situacíchc. Uplatnění v procesech řízení lidských zdrojůPraktická část1. Teoretická analýza vybraných složek/úrovní organizační kultury2. Provedení vlastní případové studie, analýza a interpretace s ohledem na dynamické hledisko3. Prezentace případové studieTento předmět vznikl díky projektu CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci cestou inovace a propojení ekonomických a psychologických studijních programů.

Získané způsobilosti

Posluchač:- Definuje hlavní i odvozené pojmy organizační kultury - Popíše složky a úrovně organizační kultury- Popíše dynamické hledisko organizační kultury- Vyjmenuje a vysvětlí hlavní teorie organizační struktury včetně diagnostických nástrojů- Stanovuje vhodný design pro výzkum organizační kultury- Provádí výzkum organizační kultury- Interpretuje zjištění o organizačních hodnotách, návycích, praktikách apod. - Stanovuje vhodná opatření

Literatura

BROOKS, I. (2003). Firemní kultura. Jedinci, skupiny, organizace a jejich chování. Brno: ComputerPress. LUKÁŠOVÁ, R. (2010). Organizační kultura a její změny. Praha: Grada. HOFSTEDE, G. & HOFSTEDE, G. J. (2006). Kultury a organizace. Software lidské mysli. Praha: Linde. BERRY, J., POORTINGA, Y., SEGALL, M., & DASEN, P. (2002). Cross-Cultural Psychology. Research and Application (2. vyd.). New York: Cambridge University Press. SCHEIN, E. H. (2010). OrganizationalCulture and Leadership. San Francisco: Jossey-Bass. ARMSTRONG, M. (2010). Řízení lidských zdrojů. Nejnovější trendy a postupy (10. vyd.). Praha: Grada. BARRETT, R. (2006). Building a Values-DrivenOrganization: A WholeSystemApproach to CulturalTransformation. Oxford: Butterworth-Heinemann. BARRETT, R. (1998). LiberatingtheCorporateSoul : Building a VisionaryOrganization. Oxford: Butterworth-Heinemann. ASHKANASY, N., WILDEROM, C. P. M., & PETERSON, M. F. (Eds.) (2010). The Handbook ofOrganizationalCulture and Climate. ThoasandOaks: SagePublications.

Požadavky

Případová studie na vybranou složku/úroveň organizační kultury a její obhajoba ve výuce.Zkouška z teoretických základů disciplíny.

Garant

PhDr. Martin Seitl, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Seitl, Ph.D.