Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie agrese a destruktivity (PCH / PAD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / PAD - Psychologie agrese a destruktivity, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:Základní pojmy psychologie agrese (instrumentální a hostilní, fyzická a verbální, přímá a nepřímá, benigní a maligní); pojem zla ve filosofii a psychologiiFilosofické přístupy od antiky do současnosti (gnoze, křesťanství, novověká filosofie)Freud a pud smrti (Sigmund Freud, Melanie Klein)Zlo a agrese v dílech dalších hlubinných psychologů (C. G. Jung, škola objektních vztahů)Erich Fromm a "Anatomie lidské destruktivity" (kritický výklad)Agrese z pohledu etologie a sociobiologie (Konrad Lorenz, Edward O. Wilson)Stanley Milgram, Philip Zimbardo a další sociální psychologové (vliv poslušnosti, konformity a hraní rolí)Autoagrese (sebevraždy a sebepoškozování)Agresoři a jejich psychologické charakteristiky (typy agresorů, motivy, psychopatologie)Oběti a jejich specifika (viktimologie, postraumatické poruchy)Násilí jako komplexní psychologický problém (prevence primární, sekundární a terciární)

Získané způsobilosti

porozumění problematice agrese a destruktivity včetně vybraných aspektů primární, sekundární a terciální prevence

Literatura

FROMM, Erich. Anatomie lidské destruktivity. PAPICA, Jan . K některým problémům psychologie agrese. ČERMÁK, Ivo. Lidská agrese a její souvislosti. FREUD, Sigmund. Mimo princip slasti a jiné práce z let 1920-1924. GRANDOVÁ, Sue. Ozvěny zla: klinický a sociálně psychologický pohled. KOVÁŘ, Petr a kol. Sexuální agrese. GRUEN, Arno. Šílenství normality - Realismus jako choroba: Teorie o lidské destruktivitě. LORENZ, Konrad. Takzvané zlo. KLEIN, Melanie. Závist a vděčnost.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je odevzdání seminární práce o rozsahu nejméně tří normostran (jedna normostrana = 1800 znaků). Práce může být pojata jako úvaha o některém z témat probíraných v tomto kurzu (musí ale vycházet z odborné literatury), zpracování výsledků některé zahraniční studie na téma agrese, nebo jako recenze některé knižní publikace s touto tématikou. Správné citování použitých pramenů je nezbytné!Otázky ke zkoušce:1. Základní pojmy psychologie agrese; pojem zla ve filosofii a psychologii2. Filosofické přístupy od antiky do současnosti3. Freud a pud smrti 4. Zlo a agrese v dílech dalších hlubinných psychologů 5. Erich Fromm a "Anatomie lidské destruktivity"6. Agrese z pohledu etologie a sociobiologie7. Milgram, Zimbardo a další sociální psychologové8. Autoagrese (sebevraždy a sebepoškozování)9. Agresoři a jejich psychologické charakteristiky10. Oběti a jejich specifika11. Násilí jako komplexní psychologický problém (prevence primární, sekundární a terciární)

Garant

PhDr. Olga Pechová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Olga Pechová, Ph.D.PhDr. Olga Pechová, Ph.D.