Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie agrese a destruktivity (PCH / PADB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / PADB - Psychologie agrese a destruktivity, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Formy agrese2. Biologie agrese (geny, hormony, mozek)3. Základní teorie agrese4. Sigmund Freud a pud smrti5. Melanie Kleinová6. Carl Gustav Jung7. Frankfurtská škola8. Kohut a Kernberg (narcismus, hraniční struktura osobnosti)9. Erich Fromm: Anatomie lidské destruktivity10. Konrád Lorenz (instinkty, formy agrese, agrese u lidí)11. Sociobiologie (agrese a geny, sexualita, altruismus)12. Solomon Asch a Stanley Milgram (konformita a poslušnost)13. Philip Zimbardo (Stanfordský experiment, deindividuace, anonymita)14. Efekt přihlížejícího (ochota pomáhat)15. Charakteristiky sebevražedného chování: typologie16. Sociodemografické faktory (pohlaví, věk)17. Sebevraždy: motivace a provedení v závislosti na pohlaví, věku a motivaci18. Sebepoškozování: formy (sebezraňování, sebemrzačení, sebetrávení) a motivace (intrapsychická, instrumentální)19. Agresoři a jejich osobnostní rysy: psychoticismus, Temná triáda, sebeospravedlnění20. Agrese a duševní poruchy I (psychózy, deprese)21. Agrese a duševní poruchy II (poruchy autistického spektra, mentální retardace a demence)22. Agrese a duševní poruchy III (poruchy osobnosti a agrese)23. Vraždy: formy a motivace24. Oběti a viktimizace: oběti primární a sekundární, primární a sekundární viktimizace25. Akutní stresová porucha26. Posttraumatická porucha (diagnostika, prognóza, terapie)27. Prevence primární: dělení, limity28. Prevence sekundární a terciární29. Sociální konflikty a agrese: předsudky a stereotypy, teorie kontaktu, sociální nerovnost30. Partnerské násilí: formy, příčiny, důsledky31. Syndrom CAN: formy, příčiny, diagnostika, následky32. Senioři jako oběti násilí

Získané způsobilosti

porozumění problematice agrese a destruktivity včetně vybraných aspektů primární, sekundární a terciální prevence

Literatura

FROMM, Erich. Anatomie lidské destruktivity. PAPICA, Jan . K některým problémům psychologie agrese. ČERMÁK, Ivo. Lidská agrese a její souvislosti. Zimbardo, Philip. (2014). Luciferův efekt. FREUD, Sigmund. Mimo princip slasti a jiné práce z let 1920-1924. GRANDOVÁ, Sue. Ozvěny zla: klinický a sociálně psychologický pohled. KOVÁŘ, Petr a kol. Sexuální agrese. GRUEN, Arno. Šílenství normality - Realismus jako choroba: Teorie o lidské destruktivitě. LORENZ, Konrad. Takzvané zlo. KLEIN, Melanie. Závist a vděčnost.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je odevzdání seminární práce o rozsahu nejméně tří normostran (jedna normostrana = 1800 znaků). Práce může být pojata jako úvaha o některém z témat probíraných v tomto kurzu (musí ale vycházet z odborné literatury), zpracování výsledků některé zahraniční studie na téma agrese, nebo jako recenze některé knižní publikace s touto tématikou. Správné citování použitých pramenů je nezbytné!Teprve po schválení seminární práce lze absolvovat ústní zkoušku, kterou je kurz zakončen.

Garant

PhDr. Olga Pechová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Olga Pechová, Ph.D.PhDr. Olga Pechová, Ph.D.