Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psycholingvistika (PCH / PCHLB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / PCHLB - Psycholingvistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co je jazyk? ? definice, teorie vzniku jazyka2. Úvod do lingvistiky ? zákl. terminologie, historie, styčné body s psychologií3. Sémiotika4. Jazyk a myšlení ? jak se učíme jazyk, neurolingvistika5. Osvojování řeči z hlediska vývojové psychologie6. Bilingvismus7. Poruchy řeči8. Sociolingvistika9. Gender a jazyk10. Filozofie jazyka11. Jazyk a psychoanalýza1. Co je jazyk? ? definice, teorie vzniku jazyka2. Úvod do lingvistiky ? zákl. terminologie, historie, styčné body s psychologií3. Sémiotika4. Jazyk a myšlení ? jak se učíme jazyk, neurolingvistika5. Osvojování řeči z hlediska vývojové psychologie6. Bilingvismus7. Poruchy řeči8. Sociolingvistika9. Gender a jazyk10. Filozofie jazyka11. Jazyk a psychoanalýza

Získané způsobilosti

Znalost základních lingvistických a psycholingvistických konceptů.

Literatura

Průcha, J. (2011). Dětská řeč a komunikace - poznatky vývojové psycholingvistiky. Praha. Pinker, S. (2010). Jazykový instinkt. Praha. Erhart, A. (2001). Úvod do psycholingvistiky. Brno. Nebeská, I. (1992). Úvod do psycholingvistiky. Praha. Hag?ge, C. (1998). Člověk a řeč. Praha. Čermák, F. (2011). Jazyk a jazykověda - přehled, slovníky. Praha. Černý, J. (2005). Malé dějiny lingvistiky. Praha. Love, R. J., Webb, W. G. (2009). Mozek a řeč ? neurologie nejen pro logopedy. Praha. Pinker, S. (2008). Slova a pravidla. Praha.

Požadavky

Seminární práce (minimálně 3 strany) na téma z oblasti psycholingvistiky a zkouška ze znalostí probírané látky.

Garant

PhDr. Olga Pechová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Klára Machů