Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie genderu a sexuality (PCH / PGESN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / PGESN - Psychologie genderu a sexuality, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Probírané okruhy:Základními pojmy a jejich historie: gender, genderová role, genderová identita, sexuální orientace, transgender, intersexualita.Sexuální orientace a pohlavní identita z pohledu biologie (genetické, endokrinologické a neurobiologické výzkumy).Psychodynamické teorie genderu a sexuality (Freud, Jung, post-freudovská psychoanalýza, Richard Isay, Stephen Mitchell).Feminismus od devatenáctého století do současnosti (první, druhá a třetí vlna feminismu, liberální feminismus, diferenciační feminismus, socialistický feminismus, radikální feminismus).Historie hnutí za práva sexuálních menšin; Genderové studie a queer teorie.Homofobie, heterosexismus, heteronormativita.Coming out a problematika homosexuální identity (vnější a vnitřní coming out, Vivien Cass, Eli Coleman)Transsexualita a transgender.Stejnopohlavní vztahy a gender v různých kulturách.Výchova dětí stejnopohlavními páry.Diskriminace na základě pohlaví a sexuální orientace jako psychologický, sociální a právní fenomén.

Získané způsobilosti

Znalost základních otázek spojených se sexuální orientací a pohlavní identitou. U studentů psychologie také schopnost aplikace těchto znalostí v poradenské a klinické psychologii.

Literatura

JANOŠOVÁ, Pavlína. Dívčí a chlapecká identita. Praha, 2008. POLÁŠKOVÁ, E. Plánovaná lesbická rodina. LIPPA, R. A. Pohlaví: příroda a výchova. Praha, 2009. FIFKOVÁ, H, WEISS P. a kol. Transsexualita a jiné poruchy pohlavní identity. Praha, 2008. FAFEJTA, Martin. Úvod do sociologie genderu a sexuality. Věrovany, 2004. ABRAMSOVÁ, L. Zrození moderní ženy. Brno, 2005. FANEL, Jiří. Gay historie. DREGER, A. D. Hermafroditi a medicínská konstrukce pohlaví. JANOŠOVÁ, Pavlína. Homosexualita v názorech současné společnosti. COLAPINTO, John. Jak jej příroda stvořila. FADERMAN, Lillian. Krásnější než láska mužů. FEINBERG, Leslie. Pohlavní štvanci. LEVAY, Simon. Queer science. PROCHÁZKA, I., JANÍK, D., HROMADA, J. Společenská diskriminace lesbických žen, gay mužů a bisexuálů v ČR. STRYKER, Susan. Transgender history. RUPP, Leila J. Vytoužená minulost.

Požadavky

Zápočet:Podmínkou pro udělení zápočtu je odevzdání seminární práce o rozsahu nejméně dvou normostran (jedna normostrana = 1800 znaků). Práce může být pojata jako úvaha o některém z témat probíraných v tomto kurzu nebo jako recenze konkrétní publikace věnující se některému z těchto témat. Správné citování použitých pramenů je nezbytné!Otázky ke zkoušce:1. Základní pojmy a jejich historie: gender, genderová role, genderová identita, sexuální orientace, transgender, intersexualita2. Sexuální orientace a pohlavní identita z pohledu biologie3. Psychodynamické teorie genderu a sexuality4. Feminismus od devatenáctého století do současnosti 5. Historie hnutí za práva sexuálních menšin; Genderové studie a queer teorie6. Homofobie, heterosexismus, heteronormativita 7. Coming out a problematika homosexuální identity8. Transsexualita, transgender a gender v různých kulturách9. Výchova dětí stejnopohlavními páry10. Diskriminace na základě pohlaví a sexuální orientace jako psychologický, sociální a právní fenomén

Garant

PhDr. Olga Pechová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Olga Pechová, Ph.D.