Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychohygiena (PCH / PHYG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / PHYG - Psychohygiena, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Definice domácích úkolů (časový snímek dne, vlastní psychohygienický program, režimové opatření).- Duševní hygiena, duševního zdraví, duševní rovnováha.- Člověk a životní prostředí. Adaptace a stres. Zvyšování odolnosti vůči stresu.- Životospráva z hlediska duševní hygieny. Spánek, výživa, práce a odpočinek, pracovní prostředí.- Komplexní pohled na člověka. Tělo a mysl (bodymind), psychosomatika. Některé modely. Holistické přístupy.- Práce s dechem jako základní metoda práce na úrovni tělesné i psychické. Dechová reedukace. Některé speciální metody.- Metody vyrovnávání svalových dysbalancí (strečink, jóga). Význam tělesných cvičení pro duševní rovnováhu.- Relaxační metody, jejich roztřídění a význam (progresivní relaxace, autogenní trénink, biofeedback, relaxační metody jógy aj.)- Speciální techniky (očistné techniky, oční cviky, zvláštní dechové techniky).- Meditace, její význam a užití. Meditace ztišení a vhledu. Základní metody.- Dynamické meditace, řízené meditace a imaginace.- Duševní hygiena a etické zásady, morální pravidla. Etická rozhodnutí a jejich význam pro vědomé bytí. Zvládání problematických životních situací.

Získané způsobilosti

Znalosti:1. Student rozumí tomu, co se myslí pod pojmem psychohygiena či duševní hygiena, k čemu je dobrá a potřebná.2. Student je seznámen s problematikou stresu, zdraví a nemoci, vztahu mysli a těla (bodymind) a psychosomatických onemocnění.3. Student se orientuje v technikách psychohygieny, především v relaxacích, dechových cvičeních, ve využití imaginací a meditací.Dovednosti:1. Student si prakticky sám na sobě vyzkoušel nejrůznější mentální, relaxační a dechová cvičení, imaginace a meditace. Rozumí jejich principu a umí je používat pro svoji každodenní psychoprofylaxi.2. Rozvíjena byla také schopnost introspekce, práce s vnitřními prožitky a jejich verbalizace. Student tedy dokáže lépe rozumět svým vnitřním pochodům a prožitkům, dokáže je lépe zpracovat a verbalizovat či jinak vyjádřit.

Literatura

Bedrnová, E. a kol. Duševní hygiena a sebeřízení pro vysokoškoláky a mladé manažery. Praha: Fortuna, 1999. Fortuna.Praha, 1999. Míček, L. Duševní hygiena. Praha: SPN 1984. SNP Praha, 1984. Křivohlavý, J. Jak zvládat stres. Praha: Grada, 1994. ISBN 8071691216.Bedrnová, E. Management osobního rozvoje: duševní hygiena, sebeřízení a efektivní životní styl. Praha: Management Press, 2009. ISBN 978-80-7261-198-0.Knížetová, V., Tillich, J. Jóga. Olympia, 1993 (nové přeprac. a doplněné vydání Fontána Olomouc 2006). Křivohlavý, J. Pozitivní psychologie. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-726-8.Praško, J., Prašková, H., & Skramuská, M. Proti stresu krok za krokem. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 8024700689.Slezáčková, A. Průvodce pozitivní psychologií: nové přístupy, aktuální poznatky, praktické aplikace. Praha: Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-3507-8.Křivohlavý, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-568-4.Nešpor, K. Uvolněně a s přehledem. Relaxace a meditace pro moderního člověka. Praha: Grada.

Požadavky

1. Aktivní účast ve výuce, alespoň 80% docházka.2. Zpracovat si časový snímek dne a vlastní psychohygienický plán (nebo seminární práce / ústní referát na vybranou psychohygienickou techniku (rozsah 2-3 ns). 3. Domácí procvičování naučených technik.4. V průběhu semestru průběžně provádět individuální psychohygienické, režimové opatření včetně záznamu jeho dodržování a efektů na úrovni mysli a těla. Vypracování závěrečné reflexe v rozsahu cca 3 ns (včetně grafického vyjádření dat z celého sledovaného období) bude uzavřením tohoto 7-týdenního praktického cvičení.5. Přečíst alespoň 2 tituly z doporučené literatury.

Garant

Mgr. Martin Kupka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek Malůš, Ph.D.Mgr. Marek Malůš, Ph.D.