Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie náboženství (PCH / PNAD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / PNAD - Psychologie náboženství, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do teorie náboženství (základní pojmy a metody religionistiky)Náboženství a psychoanalýzaNáboženství a mytologie z pohledu C. G. Junga a jeho žákůTranspersonální psychologie (Stanislav Grof a další)Druhy náboženské zkušenosti a jejich sociální kontext (náboženská praxe, náboženské zkušenosti, stavy rozšířeného vědomí)Spiritualita, religiozita a jejich výzkum.Náboženské přesvědčení a zdraví.Nová náboženská hnutí a antikultovní hnutí.Destruktivní aspekty náboženství.Etické aspekty vztahu psychologie a náboženství

Získané způsobilosti

Orientovat se v psychologických aspektech náboženství včetně otázek spojených s klinickou a poradenskou praxí.

Literatura

LUŽNÝ, D. Nová náboženská hnutí. ŘÍČAN, P. Psychologie náboženství a spirituality. BARRETT, D. V. Sekty, kulty, alternativní náboženství. HOLMS, N. Úvod do psychologie náboženství. FROMM, E. Budete jako bohové. MOORE, R. L. (Ed.). C. G. Jung a křesťanská spiritualita. HOELLER, S. A. Carl Gustav Jung a ztracená evangelia. ELIADE, M. Dějiny náboženského myšlení 1-4. JAMES, W. Druhy náboženské zkušenosti. GROF, S. Kosmická hra. KOENIG, H. G. Medicine, religion, and health. HELLER, J., MRÁZEK, M. Nástin religionistiky. FREUD, S. Nespokojenost v kultuře. VOJŤÍŠEK, Z. Nová náboženská hnutí a kolektivní násilí. NEŠPOR, Z., VÁCLAVÍK, D. a kol. Příručka sociologie náboženství. FROMM, E. Psychoanalýza a náboženství. NEŠPOR, Z., LUŽNÝ, D. Sociologie náboženství. FREUD, S. Totem a tabu. HORYNA, B. Úvod do religionistiky. KERENYI, K., JUNG, C. G. Věda o mytologii. JUNG, C. G. Výbor z díla, svazek IV. Brno, 2004. GROF, S. Za hranice mozku.

Požadavky

Zápočet:Podmínkou pro udělení zápočtu je odevzdání seminární práce o rozsahu nejméně tří normostran (jedna normostrana = 1800 znaků). Práce může být pojata jako úvaha o některém z témat probíraných v tomto kurzu (musí ale vycházet z odborné literatury), nebo jako recenze některé publikace s touto tématikou (je vhodné konzultovat téma předem). Správné citování použitých pramenů je nezbytné! Otázky ke zkoušce:1. Vědy zabývající se náboženstvím (filosofie, teologie, religionistika, sociologie náboženství, psychologie náboženství).2. Základní pojmy ve vědách o náboženství (religiozita, spiritualita, kvazináboženské jevy, dělení náboženství a náboženských organizací etc.).3. Náboženství a psychoanalýza (Freud a jeho následovníci: oidipovský komplex, Totem a tabu, Budoucnost jedné iluze, Muž Mojžíš a monoteistické náboženství; Eugen Drewerman, Hans Küng).4. Fromm a náboženství (Náboženství a psychoanalýza, Budete jako Bohové, pozdní práce).5. Náboženství a mytologie z pohledu C. G. Junga a jeho žáků.6. Transpersonální psychologie (předchůdci, Timothy Leary, Stanislav Grof, BPM, COEX, psychospirituální krize, nové paradigma).7. Druhy náboženské zkušenosti (James, Říčan, transpersonální psychologie).8. Náboženská konverze (Hall, Starbuck, motivace, tempo, hloubka, novost atd.).9. Druhy náboženské praxe (individuální, skupinová, budu chtít slyšet konkrétní příklady).10. Gordon Allport a metody měření náboženské orientace (včetně Quest).11. Další výzkumné metody (Hood, Pargament, Elkins, Piedmont, ESI, Říčan).12. Vztah náboženství a osobnosti (Eysenck, Big Five, vývojové koncepce, hodnoty).13. Tři základní oblasti vztahu náboženství a zdraví (životní styl, kognitivní komponenta, sociální opora).14. Faktory ovlivňující vztah duševního zdraví a náboženství: coping, Locus of control, náboženská orientace, obraz Boha, postavení ve společnosti (menšina, majorita) etc.15. Nová náboženská hnutí (pojmy sekta, kult, církev, ?nová? hnutí).16. Antikultovní hnutí (teorie brainwashingu, deprogramování, výstupové poradenství).17. Protináboženská a proticírkevní hnutí (ateismus, agnosticismus, 19. století, Volná myšlenka, 20. století, Dawkins).18. Nábožensky motivované sebevraždy (Chrám lidu, Nebeská brána, Chrám Slunce, Hnutí za obnovu Desatera Božích přikázání). 19. Nábožensky motivované násilí (nábožensky motivované války a atentáty).20. Etické aspekty vztahu psychologie a náboženství (rozdíly a podobnosti mezi psychologií a náboženstvím, etická dilemata).

Garant

PhDr. Olga Pechová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Olga Pechová, Ph.D.PhDr. Olga Pechová, Ph.D.