Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patopsychologie dětí (PCH / PPTDD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / PPTDD - Patopsychologie dětí, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení předmětu, aplikační možnosti, literatura.2. Základní psychické potřeby, psychická deprivace a subdeprivace.3. Psychologické aspekty péče o děti žijící mimo vlastní rodinu, ústavní péče4. Náhradní rodinná péče, psychologické rodičovství5. Rodina postiženého dítěte6. Mentální postižení7. Tělesné a kombinované postižení u dětí8. Smyslově postižené děti9. Psychologické aspekty hospitalizace dítěte, děti chronicky a nevyléčitelně nemocné. Problematika bolesti a jejího zvládání u dětí. Dítě a smrt.10. Poruchy sociální adaptace, syndrom ADHD11. Psychologické aspekty neuróz a psychosomatických onemocnění v dětském věku12. Problematika zanedbávání, týrání a zneužívání dětí (sy CAN)

Získané způsobilosti

Orientace v problematice vývoje a výchovy dětí s postižením, dětí s poruchami vývoje, dětí chronicky nemocných, dětí zanedbávaných a týraných, dále v problematice psychické deprivace, náhradní rodinné péče a ústavní výchovy.

Literatura

Říčan. P., Krejčířová, D. a kol. Dětská klinická psychologie. Praha, Grada Publishing 2006. Mareš, J. Dítě a bolest. Praha, Grada Publishing 1997. Matějček, Z. (Ed.), Koluchová, J. et al. Osvojení a pěstounská péče, Praha, Portál 2002. Sobotková, I. Pěstounské rodiny: jejich fungování a odolnost. Praha, MPSV 2003. Matějček, Z. Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. Jinočany, H+H 2001. Dunovský, J., Matějček, Z., Dytrych, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha, Grada Publishing 1995.

Požadavky

Písemný referát nebo ústní prezentace, docházka.

Garant

doc. PhDr. Irena Sobotková, CSc.

Vyučující

PhDr. Veronika Očenášková, Ph.D.doc. PhDr. Irena Sobotková, CSc.