Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie rodiny (PCH / PSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / PSR - Psychologie rodiny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychologie rodiny, cíle, perspektivy a aplikační oblasti2. Systémový přístup k rodině3. Vybrané pojmy z psychologie rodiny4. Modely rodinného fungování. Funkčnost rodiny.5. Metodologická specifika studia rodin6. Principy rodinné diagnostiky7. Klinické metody v diagnostice rodiny8. Testové metody v diagnostice rodiny9. Teorie rodinného stresu a jeho zvládání10. Rodinná resilience11. Rodinná krize12. Studie různých typů rodičovství a rodin13. Současné trendy ve výzkumu rodin

Získané způsobilosti

Pochopit nezbytnost poznání rodin jako předpokladu účinné pomoci v oblasti rodinné terapie, rodinného poradenství a při psychologické práci s rodinami obecně. Získat praktické zkušenosti s diagnostikou rodiny.

Literatura

Sobotková, I. Psychologie rodiny. Praha, Portál 2007. Satirová, V. Kniha o rodině. Praha, Portál 1994. Plaňava, I.:. Manželství a rodiny. Struktura, dynamika, komunikace. Brno, Doplněk 2000. MATOUŠEK, O. Rodina jako instituce a vztahová síť . Praha: SLON, 2003. ISBN 80-86429-19-9.

Požadavky

Vypracování studie rodiny, ústní prezentace či písemný referát. Docházka.

Garant

doc. PhDr. Irena Sobotková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Irena Sobotková, CSc.doc. PhDr. Irena Sobotková, CSc.