Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie sportu (PCH / PSYCN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / PSYCN - Psychologie sportu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Sportovní psychologie v systému věd a její praktické aplikace2. Osobnost ve vrcholovém sportu - sportovec, trenér, rozhodčí; zátěžové situace ve sportu, aktivační a aspirační úroveň, agrese, struktura a dynamika sportovního týmu, typologie sportovních činností, psychologická příprava3. Outdoor, teambuilding, Prázdninová škola Lipnice, modelování extrémních situací a jejich vliv na osobnost4. Psychologie cvičení (exercise psychology), fitness - wellness, životní styl, motivace ke cvičení, problematika vnímání vlastního těla (body image), závislost na cvičení jako primární porucha.5. Kinezioterapie a Dobrodružná terapie (Adventure therapy) jako metody v léčbě duševních onemocnění

Získané způsobilosti

Student rozumí základním principům ovlivňujícím chování a prožívání v zátěžových situací spojených s pohybovou aktivitouStudent je schopen aplikovat psychologické poznatky v kontextu tělesných cvičení (rekreačním, výkonovém a vrcholovém sportu).Student je motivován k dalšímu získávání poznatků v dané oblasti v rámci celoživotního učení.

Literatura

Horn, S. T. Advances in sport psychology. Champaign: Human Kinetics, 2008. ISBN 978-0736057356.Hátlová, B.(2003). Kinezioterapie, pohybová cvičení v léčbě psychických poruch. Praha: Karolinum. Kirchner, J. a kol. (2004). Pedagogicko-psychologické aspekty prožitku a zážitku.Ústí nad Labem: UJEP. HOŠEK,V. a MACÁK,I.(1988). Psychologie tělesné výchovy a. Andersen, M. Sport psychology in practice. Champaign: Human Kinetics, 2005. ISBN 0-7360-3711-X.

Požadavky

účast na přednášce a semináři

Garant

PhDr. Matúš Šucha, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Šafář, Ph.D.