Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie veřejného mínění (PCH / PVMCN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / PVMCN - Psychologie veřejného mínění, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychologické aspekty výzkumu veřejného míněníPojem veřejného míněníVýznam dotazníku ve výzkumném projektuProblémy související s přípravou dotazníkuFormulace otázek vzhledem k jejích smysluVerbální formulace položekPořadí a strategie otázekUřčení intenzityVolba vzorkuZdroje metodologických omylů a předpojatostiMožnosti použití škál při měření postojůPoužití indexu u psychosociálního výzkumuFormální a logická kontrola datStatistické zpracování a interpretace výsledkůSpecifika internetového (on-line) šetření veřejného mínění

Získané způsobilosti

1. Je obeznámen s psychologickými aspekty výzkumu veřejného mínění.2. Vyzdvihuje základní podmínky pro tvorbu výzkumného dotazníku (formulace, pořadí, strategie kladení otázek).3. Definuje metodologické omyly a předpojatost při výzkumu veřejného mínění, včetně designovánívýzkumného souboru.4. Rozumí zásadám formální a logické kontrole dat.5. Je obeznámen se základními vlastnostmi on-line šetření veřejného mínění.

Literatura

Bernays, E. L. Crystallizing Public Opinion. London, 2004. Lipmann, W. Public opinion. New York, 1998.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách, účast při realizaci výzkumu veřejného mínění

Garant

doc. PhDr. Panajotis Cakirpaloglu, DrSc.

Vyučující

doc. PhDr. Panajotis Cakirpaloglu, DrSc.