Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie a výběr pracovníků (PCH / PVYP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / PVYP - Psychologie a výběr pracovníků, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Organizační kontexta. Faktory související s vykonávanou činností, procesní analýza činností, profesiografie a role psychických charakteristik, třídy práceb. Faktory organizacec. Sociální charakteristiky pracovních pozic2. Plánování lidských zdrojůa. Interní a externí zdroje plánování3. Metodika náboru a výběru, výběrová zakázkaa. Metodika, pravidla, 3Eb. Definice kritérií pro výběr a relevantní podklady pro zahájení výběruc. Zákonné úpravyd. Harmonogram náboru/výběru4. Příprava na výběrové řízení v roli uchazeče5. Metody náboru a výběrua. Metody náboru a personálního marketingub. Personální dokumenty a jejich analýzac. Interviewd. Obecný přehled a členění (psycho)diagnostických metode. Případové studie, analýzy výtvorů, reference6. Výběr zaměstnanců na dělnické pozice7. Výběr zaměstnanců na referentské a specializační pozice8. Výběr zaměstnanců na pozice v managementu9. Assessment centre10. On-line výběrové řízení11. Osobnost a role vybírajícího12. Etické otázky výběru13. Formulace výstupů z výběrového řízení14. IT nástroje administrace výběru zaměstnanců15. Adaptace po výběru na pozici- Případové studie- Praktické ukázkyTento předmět je inovován o nové postupy při náboru a výběru zaměstnanců z pohledu psychologie. Doplněny byly nácvikové modelové situace výběrového pohovoru s kompetence k přípravě personálních dokumentů.Inovace předmětu vznikla v rámci projektu CZ.1.07/2.2.00/28.0138 ?Modularizace manažerského a psychologického vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci cestou inovace a propojení ekonomických a psychologických studijních programů?.

Získané způsobilosti

Posluchač1. Detailně popíše základní pojmy a vztahy v oblasti získávání a výběru zaměstnanců2. Definuje smysl plánování lidských zdrojů v organizaci3. Vyjmenuje a popíše jednotlivé metody výběru zaměstnanců4. Popíše proces získávání a výběru zaměstnanců5. Vyjmenuje a popíše vybrané psychodiagnostické metody1. Umí připravit životopis a motivační dopis2. Prezentuje sebe v rámci výběrového pohovoru (role play)3. Hodnotí uchazeče v rámci výběrového pohovoru

Literatura

HRONÍK, F. (1999). Jak se nespálit při výběru zaměstnanců. Praha, Computer Press. HRONÍK, F. Poznejte své zaměstnance. Brno: Era. ARMSTRONG, M. (2002). Řízení lidských zdrojů. Praha: Grada. ZÁKON č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů. ZÁKON č. 198/2009 Sb., antidiskriminační zákon. ZÁKON č. 262/2006 Sb., zákoník práce. ZÁKON č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti. BĚLOHLÁVEK, F.:. Jak řídit a vést lidi. Brno: CP Books, 2005. Praha, Computer Press,, 2000. ARMSTRONG, M. Personální management. Praha, Grada Publishing, 1999. MÜLLER-THURAU, C .P. (2011). 101 nejčastějších otázek a nejlepších odpovědí u přijímacího pohovoru. Praha:Grada. EVANGELU, J. E. (2009). Diagnostické metody v personalistice. Praha: Grada. FOOT, M., HOOK, C.:. Personalistika. Praha, Computer Press, 2002. Praha, Computer Press,, 2002. KOCIÁNOVÁ, R. (2010). Personální činnosti a metody personální práce. Praha: Grada. KOUBEK, J. (2007). Personální práce v malých a středních firmách. Praha: Grada. BEDRNOVÁ, E., NOVÝ, I., kol.:. Psychologie a sociologie řízení. Praha, Management, 2002.

Požadavky

Demonstrace průběhu výběrového pohovoru z pohledu uchazeče i člověka vedoucího pohovor ve výuce. Docházka (akceptovány jsou 3 absence).Zkouška.

Garant

PhDr. Martin Seitl, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Seitl, Ph.D.PhDr. Martin Seitl, Ph.D.