Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rorschachova metoda 1 (PCH / RME1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / RME1 - Rorschachova metoda 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Projektivní metody a úvod do Rorschachovy metodya) Principy projektivních metodb) Vztah projektivních metod k psychometrickým ukazatelůmc) Rorschachova metoda - seznámení s materiálemd) Princip projekce Rorschachovy metody2. Rorschachova metoda a její historiea) Hermann Rorschach a jeho nejbližší následovnícib) Evropská tradice v RORc) Americká tradice v RORd) Exnerův Comprehensive system a R-PAS3. Základní otázky administracea) Administrace - rozsazení, testové zásady, instrukce, průběh asociační fáze, inquiry, chování v průběhu testu,b) Problematika dlouhých a krátkých protokolů4. Skórování podle Exnerova systému a základy interpretacea) Lokalizace, Vývojová kvalitab) Organizační aktivitac) Determinanty (forma, pohyb, barvové a odstínové determínanty, reflexe,...)d) Kvalita formy FQe) Párové odpovědif) Obsahyg) Populární odpovědih) Neobvyklé verbalizace, neadekvátní kombinace a logika, speciální charakteristiky obsahů, barvové fenomény5. Strukturální souhrn6. Principy výpočtů a základní interpretační směrya) Jádrová sekceb) Sekce afektů, Interpersonální sekcec) Sebepercepced) Zpracování, Mediace, Ideacee) 6 globálních indexů7. Seminářea) trénink skórováníb) trénink výpočtů a základní interpretace

Získané způsobilosti

Studenti získají znalost projektivních principů v psychodiagnostice. Studenti disponují schopností samostatně skórovat protokoly prostřednictvím postupů a skórů, obsažených v Exnerově systému. Studenti aplikují základní principy interpretace diagnotiských zjištění z Rorschachovy metody podle Exnerova systému.

Literatura

EXNER, J. E., Jr. A Rorschach Workbook for the Comprehensive System (5.th ed). Praha: Testcentrum, 2009. Polák, A., Obuch, I. Komprehensivní systém J. E. Exnera, Jr. Standardizovaný přístup k vyhodnocení Rorschachovy metody. 2011. Bohm, Ewald. Lehrbuch der Rorschach-Psychodiagnostik : für Psychologen, Ärzte und Pädagogen. Bern : Hans Huber, 1951. Šípek, Jiří. Projektivní metody. Vyd. 1. Praha : ISV nakladatelství, 2000. Svoboda, M. ( 1997). přehled textu Ewalda Bohma Lehrbuch der Rorschach Psychodiagnostik. Brno: Psychologický ústav FF MU. TELEROVSKÝ, R., ŽENATY, J., ČERMÁK, I. (Eds.). Rorschach a projektivní metody. České společnosti pro Rorschacha a projektivní metody 2007. Praha: IPVZ. ČERMÁK, I., ŽENATY, J., TELEROVSKÝ, R. Rorschach a projektivní metody.Ročenka České společnosti pro Rorschacha a projektivní metody 2006. VIGLIONE, D. J. (2002). Rorschach Coding Solutions. Lečbych, M. (2013). Rorschachova metoda. Integrativní přístup k interpretaci. Praha. EXNER, J. E. The Rorschach. A Comprehensive System. Volume 1: Basic Foundations and Principles of Interpretation (4th ed.). New Jersey: Wiley. EXNER, J. E., ERDBERG, P. The Rorschach. A Comprehensive System. Volume 2: Advanced Interpretation (3rd ed.). New Jersey: Wiley. GACONO, C. B., & MELOY, J. R. (1994). The Rorschach Assessment of Aggressive and Psychopathic Personalities. 1994. ŘÍČAN, P., ŠEBEK, M., ŽENATÝ, J., MORÁVEK, S. Úvod do Rorschachovy metody. Bratislava: Psychodiagnostické a didaktické testy, n. p., 1981.

Požadavky

Znalost principů projekce a historie Rorschachovy metody. Samostatná orientace v administraci, skórování a základech interpretace metody.Požadavky:- účast na přednáškách- účast na seminářích- závěrečný test ? splnění min. na 80%- pokud se student rozhodne pro oba dobrovolné testy (seminář 3 a 5) a splní je v průměru min. na 70%, je limit splnění závěrečného testu snížen na 70%

Garant

PhDr. Martin Seitl, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Seitl, Ph.D.PhDr. Martin Seitl, Ph.D.