Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sexuální psychologie (PCH / SEX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / SEX - Sexuální psychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:- přístup k problematice lidské sexuality a metody jejího výzkumu (Magnus Hirschfeld, Alfred Kinsey, John Money, Masters a Johnsonová, Kaplanová)- gender (pohlaví), pohlavní identita a pohlavní role- sexuální orientace, teorie, etiologie, psychologické aspekty, jejich aplikace v poradenské a klinické psychologii- postoje k sexualitě, výzkumy, příčiny, důsledky- sexuální preference, teorie, typologie, kulturní aspekty- sexuální deviace (parafilie), MKN, DSM, diagnostika, léčba- forenzní sexuologie: zákonná úprava, parafilní a neparafilní pachatelé sexuálních trestných činů- sexuální funkce muže a ženy (fáze sexuální odezvy)- partnerský a sexuální nesoulad- sexuální dysfunkce u mužů (chybění sexuální touhy, předčasná ejakulace, poruchy potence, dyspareunie, hypersexualita)- sexuální dysfunkce u žen (chybění sexuální touhy, vaginismus, anorgasmie, dyspareunie, hypersexualita)- vliv somatických onemocnění na sexualitu- psychiatrická onemocnění, jejich léčba a vztah k sexualitě- sexuální terapie, diagnostika, psychologická léčba, farmakoterapie, chirurgické postupy- sexuální výchova (teorie, metody, omezení)

Získané způsobilosti

Schopnost orientovat se v praktických problémech lidské sexuality a vyhodnotit běžné zakázky týkající se sexuality v rámci poradenské a klinické psychologie.

Literatura

WEISS, Petr. Sexuální deviace. KRATOCHVÍL, Stanislav. Sexuální dysfunkce. FAFEJTA, Martin. Úvod do sociologie genderu a sexuality. Věrovany, 2004. JANOŠOVÁ, Pavlína. Dívčí a chlapecká identita. Praha, 2008. LEVAY, Simon, VALENTE, Sharon. Human sexuality. KRATOCHVÍL, Stanislav. Manželská terapie. KOVÁŘ, Petr a kol. Sexuální agrese. BRICHCÍN, Slavoj a kol. Sexuální delikventi z pohledu psychiatrické sexuologie. WEISS, Petr, ZVĚŘINA, Jaroslav. Sexuální chování v ČR - situace a trendy. ZVĚŘINA, Jaroslav. Sexuologie (nejen) pro lékaře. FIFKOVÁ, H, WEISS P. a kol. Transsexualita a jiné poruchy pohlavní identity. Praha, 2008.

Požadavky

je třeba mít ústní prezentaci na semináři nebo alespoň odevzdat seminární práce o rozsahu nejméně tří normostranprokázat znalost probírané problematiky v zápočtové písemce, která je tvořena šesti otevřenými otázkami (z každého probíraného okruhu jedna)

Garant

PhDr. Olga Pechová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Olga Pechová, Ph.D.PhDr. Olga Pechová, Ph.D.