Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gerontopsychologie (PCH / SPGPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / SPGPA - Gerontopsychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Gerontologie, sociální gerontologie, gerontopsychologie, gerontopsychiatrie, gerontagogikaPsychické projevy stárnutíPsychologická a psychiatrická problematika ve stáří.Nejčastější psychické a psychiatrické poruchy ve stáří - prevence, diagnostika, léčba. 4D - deprese, demence, deliria a drogové interakce.Nemocné stáří. Zvláštnosti chorob ve stáří, nejčastější nemoci ve stáří. 5I - instabilita, imobilita, inkontinence, intelektové poruchy a iatrogenní poškození.Psychické dopady penzionování. "Důchodový šok", penzijní smrt.Základní formy přípravy na stáří. Dlouhodobá, střednědobá a krátkodobá, příprava na stáří. Druhý životní program. Akademie třetího věku, akademie volného času, kluby důchodců, univerzity třetího věku.Psychoterapie ve stáří. Animační programy pro seniory, trénování paměti.Tradiční formy péče o seniory. Současné formy péče o staré občany. Rodina - její možnosti a limity v péči o seniory. Role zdravotnictví v péči o seniory. Sociální služby.Sociální aspekty umírání a smrtiMultiplicita ztrát ve stáří. Truchlení ve stáří a pomoc truchlícím seniorům

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

" BAŠTECKÝ J., KUMPEL Q., Vojtěchovský M. a kol. Gerontopsychologie. Praha : Grada Avicenum, 1994. Špatenková N.:. Gerontopsychologie, speciálně připravený text pro kombinované studium, zavěšený v Uniforu.

Požadavky

bez požadavků

Garant

Mgr. Martin Kupka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Kupka, Ph.D.PhDr. Mgr. Naděžda Špatenková, Ph.D.