Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální otázky vývojové psychologie (PCH / SVPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / SVPA - Speciální otázky vývojové psychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Psychologická problematika vstupu dítěte do školy - vývojové aspekty zralosti pro školu.2. Mladší školní věk - specifika.3. Psychologie dětské hry.4. Psychologie dětské kresby.5. Pubescence: terminologie, periodizace. Prepuberta a puberta.6. Adolescence jako hlavní období utváření osobnosti; osobní identita.7. Rozdělení období dospělosti (mladá, střední a starší). Rodičovská, partnerská a profesní role. Vývojové úkoly v dospělosti. Krize středního věku.8. Období stáří. Vyrovnávání se změnami způsobenými stárnutím, ztráty v rodině (nemoc, úmrtí), truchlení a smutek (projevy, stádia, psychologická pomoc truchlícím). Smrt jako konec života - psychologické teorie umírání, důstojnost umírání, psychické potřeby umírajících a těch, kteří je doprovázejí. Hospicové hnutí.

Získané způsobilosti

Osvojit si vývojový přístup k psychologickým problémům školního věku, dospívání, dospělosti a stáří.

Literatura

Langmeier, J., Krejčířová, D. Vývojová psychologie. Praha, Grada 2006. Vágnerová, M. Vývojová psychologie II. Dospělost a stáří. Praha, Karolinum 2007.

Požadavky

korespondeční úkoly