Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie sociálně - psych. výcviku (PCH / TSPVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / TSPVK - Teorie sociálně - psych. výcviku, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1)Historický vývoj práce ve skupině2)Společné a rozdílné znaky SPV a skupinové psychoterapie3)Encounterové skupiny a jejich přínos pro rozvoj SPV4)Skupinová dynamika (její složky a prvky)5)Formální a neformální struktura skupiny a její identita6)Význam a důsledky skupinové koheze7)Význam a důsledky tenze ve skupině8)Pozitivní a negativní aspekty tvorby podskupin9)Cíle skupiny10Normy a pravidla fungování skupiny11)Základní podmínky pro realizování SPV (časový harmonogram, organizační a sociální podmínky)12)Hledisko volby výcvikových metod13)Kroky pro realizování techniky ve skupině14)Užitečnost, rizika a úskalí SPV15)Předpokládané mechanismy učení v rámci SPV16)Vedení skupiny17)Vedoucí a jeho úlohy ve výcviku18)Spoluvedení skupiny19)Základní osa práce ve výcvikové skupině20)Vývojové fáze skupiny21)Fáze "seznamování" a její význam pro další vývoj skupiny22)Ledolamky a jejich význam, možnosti použití a rizika v rámci SPV23)Pravidla fungování skupiny24)Neverbální komunikace a její význam v rámci SPV25)Oblasti verbální komunikace důležité pro SPV26)Komunikační stopky27)Reflexe a její důležitost v rámci SPV28)Zpětná vazba v rámci SPV29)Soutěživost a spolupráce a jejich význam pro SPV30)Důvěra a jak ji navodit?31)Sebepoznání a sebepoznávání v rámci SPV32)Možné způsoby práce s technikami (na co je třeba pamatovat)

Získané způsobilosti

- student zná různé formy práce se skupinou- student zná obsahy pojmů "struktura skupiny" a "dynamika skupiny" a dokáže s nimi pracovat- student zná obsah pojmu "základní osa práce ve výcvikové skupině"

Literatura

Kolařík, M. Interakční psychologický výcvik (2011) Grada Publishing. Praha. Slaměník, I. a Výrost, J.:. Aplikovaná sociální psychologie III. Sociálně psychologický výcvik. Grada, Praha, 2001. Kolařík, M. Interakční psychologický výcvik - nové hry pro výcvikové skupiny (2013). Grada Publilshing. Praha. Hermochová, S.:. Sociálně psychologický výcvik|příručka pro vedoucí skupin II. SPN.

Požadavky

bez požadavků

Garant

PhDr. Marek Kolařík, Ph.D.