Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do metodologie psycholog. výzkumu (PCH / UMPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / UMPV - Úvod do metodologie psycholog. výzkumu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do metodologie (vymezení oboru, vlastnosti vědy, metody získávání a fixace názorů, cíle zkoumání, hodnocení vědecké teorie, vědecká literatura, dynamika a testování teorií)Pojmy, systémy, plán výzkumu (definování, přirozené systémy, výzkum. otázka, fáze výzkumu)Základní a výběrový soubor (vzorek, populace, metody výběru participantů)Proměnné (závisle a nezávisle proměnná, schéma S-O-R, nežádoucí vlivy, vztahy mezi proměnnými, kontrola proměnných)Design výzkumu 1 (experiment, kvazi-experiment, faktoriální designy)Design výzkumu 2 (korelační studie, ex-post-facto, vývojové designy, orientační průzkumy)Metody získávání dat (vazba na psychodiagnostiku, výčet metod, tvorba dotazníků)Vazba metodologie na statistické metody (popisná statistika, statistické testy, hypotézy)Základy psychometrie (škály měření, normální rozložení, standardní skóry)Validita, reliabilita, standardizaceEtické a jiné aspekty psychologického výzkumu a jeho publikování (rešerše, práva participantů, informovaný souhlas, odpovědnost výzkumníka, možnosti publikace)

Získané způsobilosti

Studenti se zorientují v základech vědecké metody. Naučí se uvažovat o možnostech i mezích věděckých výzkumných metod v psychologii. Porozumí podmínkám logického empirismu a evidence based přístupu. Dále se naučí pracovat s rešeršními databázovými systémy pro vyhledávání aktuálních vědeckých poznatků a výsledků realizovaných výzkumů.

Literatura

Ferjenčík, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha, 2000. ISBN 80-7178-367-6.Goodwin, C.J. Research in Psychology. 1999. Coolican, H. Research Methods and Statistics in Psychology. London, 1999. ISBN 0-340-74760-9.Babbie, E. The Practice of social Research. Belmont, 1995. Punch, K. F. Základy kvantitativního šetření. Portál, Praha, 2008. ISBN 978-80-7367-381-9.

Požadavky

Studenti si nastudují doporučenou literaturu, prezentace a své zápisky z přednášek a na tomto základě budou následně hodnoceni. Forma závěrečné zkoušky je písemná.

Garant

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.