Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychoterapie1 (PCH / UPCH1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / UPCH1 - Úvod do psychoterapie1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Pojem psychoterapieDefinice psychoterapie, psychoterapie jako obor a jako činnost, zařazení psychoterapie v rámci psychologické vědy, cíle psychoterapie, psychoterapeutický výcvik, možnosti vzdělávání se v psychoterapii.2) Druhy psychoterapieDělení forem psychoterapie dle aktivity terapeuta, požadavků na kvalifikaci terapeuta, cílů psychoterapie, časové náročnosti, podle příslušnosti k jednotlivým teoretickým směrům.3) Prostředky terapeutické změnyÚčinné faktory v psychoterapii, základní pojmy - náhled, vhled, prožitek, nácvik, podpora, emoční abreakce? Společné a specifické faktory přispívající k terapeutické změně.4) Psychoterapeutický vztahPojetí Rogerse, Bubera, prvky terapeutického vztahu, vztah jako rámec terapie i jako účinný faktor. Problematika profesionální pomoci.5) Psychoterapeutický obsahRozbor obsahů z pohledu jednotlivých směrů, práce se sny, přenosem, protipřenosem, fantazií.6) Psychoterapeutický procesPrvky psychoterapeutického procesu, prostředky změny, adaptivní indikace psychoterapie, cíle, zpětná kontrola cílů.7) Etika v psychoterapiiNormy ČLS JEP, zahraniční etické normy, normy APA. Důraz na společné etické zásady.8) Seznámení s jednotlivými psychoterapeutickými školami.

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní přehled problematiky psychoterapie, důraz je kladen zejména na osvojení obecných psychoterapeutických zásad, porozumění společným a specifickým účinným faktorům v psychoterapii. Předmět je ukončen zápočtem uděleným za zpracování referátu z knihy, která se vztahuje k problematice psychoterapie

Literatura

Kratochvíl S. Základy psychoterapie. Praha, Portál, 2001. Prochaska J.O., Norcross J.C. Psychoterapeutické systémy. Hučín J. Rozhovory o psychoterapii. Praha, Portál, 2001. Ellis A. Trénink emocí. Praha, Portál, 2002. Vymětal J. Úvod do psychoterapie. Praha, Grada, 2003.

Požadavky

Písemné zpracování eseje z vybrané knihy.

Garant

PhDr. Martin Lečbych, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martin Lečbych, Ph.D.