Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie osobnosti (PCH / UPOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / UPOK - Úvod do psychologie osobnosti, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předpoklady vzniku psychologie osobnostiPředmět psychologie osobnosti (struktura, dynamika, vývoj)Výzkumná strategie discipliny (nomotetický vs idiografický přístup)Zdroje utváření a vývoje osobnosti.Temperament, charakter, tělesná konstituce.Dominantní psychologické školy a koncepce při studiu osobnosti:Psychoanalytická koncepceRysový (psychometrický) přístupHumanisticko existencialistický přístupSociálně-kognitivní koncepcePojem JáOsobnostní dispozice, hodnoty, postoje, předsudkyMotivy a motivaceFrustracePoruchy osobnosti, psychoterapie.

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na schopnost porozumění a hodnocení osobnostních vlastnosti a projevů. Hodnotit konkrétní metody a postupy šetření osobnosti. Vysvětlit jednotlivé aspekty osobnosti, jejích původ a vývoj. Formulovat závěry.

Literatura

Hunt, M. Dějiny psychologie. Praha, 2000. Drapela, V. Přehled teorií osobnosti. 1997. Nakonečný, M. Psychologie osobnosti. Praha, 1995. Cakirpaloglu P. Úvod do psychologie osobnosti. Praha, 2012. ISBN 9788024740331.Balcár K. Úvod do studia psychologie osobnosti. Praha, 1983.

Požadavky

Pravidelná účast na přednáškách a seminářích; Vypracování seminární práce

Garant

doc. PhDr. Panajotis Cakirpaloglu, DrSc.

Vyučující

doc. PhDr. Panajotis Cakirpaloglu, DrSc.