Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do poradenské psychologie (PCH / UPORD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / UPORD - Úvod do poradenské psychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychologické základy poradenství. Vývoj psychologického poradenství.Činitelé vytvářející potřebu poradenské pomoci v životě.Základní formy a přístupy psychologického poradenství.Laické poradenství, význam a funkce pro odborné poradenství.Obsahové zaměření a formální charakteristiky poradenství. Poradenské systémy a instituce, soukromé poradenské služby.Struktura a dynamika poradenského procesu. Osobnost poradce. Osobnost klienta. Očekávání a motivace klienta, diagnostika a formování. Činitelé utváření poradenského vztahu, jeho funkce v poradenské pomoci. Systémové pojetí poradenského problému, jeho analýza. Poradenská práce s klientem. Informování a kontrakt. Poradenské dovednosti a techniky. Etické otázky poradenské práce.

Získané způsobilosti

Schopnost kritického a diferencovaného posuzování psychologické činnosti poradenského charakteru, orientace problematice psychologického poradenství, připravenost pro rozvíjení dalších poradenských psychologických specializací

Literatura

Procházka, Šmahaj, Kolařík, Lečbych. (2014). Teorie a praxe poradenské psychologie. Praha, Grada Publishing. kolektiv autorů. metodika vztahového poradenství. Gabura, J., Pružinská, J. Poradenský proces. Slon, Praha 1995. Matějček, Z. Praxe dětského psychologického poradenství. SPN, Praha 1991.

Požadavky

Znalost vývoje poradenství, znalost základních pojmů. Vypracování rozboru z konzultačního setkání s klienty formou hraní rolí. Ústní zkouška z následujících okruhů:1. Charakteristika poradenství, poradenské systémy a přístupy, místo poradensképsychologie2. Poradenský proces, fáze poradenského procesu, osobnost poradce3. Poradenský tým, úloha poradenského psychologa, první kontakt s klientem, role času vporadenství4. Komunikace a její využívání v rámci poradenského procesu5. Anamnestický rozhovor, práce na zakázce, poradenský rozhovor6. Zvládání náročných situací během práce s klienty7. Specifika párového, rodinného a skupinového poradenství8. Diagnostické strategie v různých věkových obdobích9. Psychologické poradenství v jednotlivých fázích vývoje člověka10. Formulace zpráv a nálezů, komunikace s institucemi11. Etika v psychologickém poradenství principy a úskalí práce v pomáhajícíchprofesích12. Otázky volby povolání, kariérové poradenství, poradenství pro volný čas13. Předmanželské poradenství, role sexuality v partnerství a manželství, otázky vedeník rodičovství14. Hlavní oblasti psychologické práce v manželském a rodinném poradenství, poradenstvípro rodiče, poradenství v oblasti náhradní rodinné péče15. Poradenství v sociálních službách typologie sociálních služeb, specifika práces jednotlivými cílovými skupinami16. Poradenství ve sféře drogových a dalších závislostí

Garant

PhDr. Marek Kolařík, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marek Kolařík, Ph.D.