Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané otázky obecné psychologie (PCH / VOOPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / VOOPD - Vybrané otázky obecné psychologie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Jazyk a myšlení. Základní lingvistické pojmy, znaky, symboly a významy. Hypotéza jazykovérelativity- Motivace. Základní sebezáchovné motivy: Hlad, žízeň, sexuální a rodičovské pohnutky. Drivy ainstinkty- Stimulační motivace: Vyhledávání nových podnětů, teorie optimální úrovněaktivace (Yerkes-Dodsonův zákon)- Komplexní teorie motivace: Fredova teorie pudů, teorie potřeb (H. Murray, A. Maslow)- Sociální motivy: Výkonová a afiliační motivace, potřeba moci.- Emoce. Fyziologie, exprese a cítění- Teorie emocí: James-Langeova, Canon Bardova a Schachter-Singerova teorie. Kognitivní a evolučníteorie- Funkce emocí, úvod do psychoanalytických teorií afektu

Získané způsobilosti

Základní orientace v oboru psychologie, konkrétně v současných teoretických úvahách o vzájemném vztahu myšlení a řeči, motivaci a emocích a o jejich výzkumu.

Literatura

Plháková Alena. Učebnice obecné psychologie. Praha , 2004. ISBN 80-200-1086-6.Nakonečný, M. Lidské emoce. Praha, 2000. Blažek, V., Trnka, R (Eds.). Lidský obličej. Praha, 2008. Nakonečný, M. Motivace lidského chování. Praha, 1996. Atkinson, R. et al. Psychologie. Praha, 2002. Stuchlíková, I. Základy psychologie emocí. Praha, 2002.

Požadavky

Účast na seminářích, ústní nebo písemný referát, 70% úspěšnost v závěrečném testu.

Garant

PhDr. Daniel Dostál, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Daniel Dostál, Ph.D.