Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy metodol. psych. výzkumu 1 (PCH / ZM1B)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / ZM1B - Základy metodol. psych. výzkumu 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do metodologie (vymezení oboru, vlastnosti vědy)- Cíle zkoumání, metody získávání a fixace názorů, hodnocení vědecké teorie- Dynamika testování teorií- Pojmy, systémy (operacionalizace, definování)- Přirozené systémy a modelování- Plán výzkumu, výzkum. otázka, fáze výzkumu- Vědecká literatura a práce s ní (databáze)- Základní a výběrový soubor (vzorek, populace, metody výběru participantů)- Etické a jiné aspekty psychologického výzkumu a jeho publikování- Proměnné (závisle a nezávisle proměnná, schéma S-O-R)- Metody získávání dat (vazba na psychodiagnostiku, výčet metod)

Získané způsobilosti

Znalosti:1. umí definovat co je předmětem metodologie a orientuje se v základních cílech vědeckého zkoumání2. zná základní přípravné i realizační fáze výzkumu a klíčové úkoly v nich3. rozumí procesu operacionalizace proměnných použitých ve výzkumu a modelování přirozených systémů4. zná etická pravidla pro výzkum v oboru psychologieDovednosti:5. dokáže provést rešerši pro konkrétní výzkum relevantních zdrojů v elektronických databázích na základě klíčových slov6. dokáže zvolit vhodné metody výběru výzkumného souboru z populace při konrétním zadání7. dokáže navrhnout účelné metody získávání či tvorby dat při konkrétním zadání

Literatura

Disman, M. (1996). Jak se vyrábí sociologická znalost. Praha. Coolican, H. (1999). Research Methods and Statistics in Psychology. London. Ferjenčík, J. (2000). Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha. Punch, K.F. (2008). Základy kvantitativního šetření. Praha.

Požadavky

Znalosti a dovednosti jsou ověřovány jednak lektorem přímo při procesu výuky (tj. aktivní dotazování a zapojení studentů) a dále pak zejména znalostním písemným zápočtovým testem s uzavřenými i otevřenými odpověďmi. Dále pak jsou všechny tyto znalosti ještě v rámci Bc stupně vyžadovány a ověřovány i u navazujících předmětů a zkoušek zejména ZM2, KM, QM a EM2.Klasifikační výstup - zápočet je udělen za minimálně 80% docházku na přednášky (u kombinované formy absolvování elearnigu) a zvládnutí zápočtového testu minimálně na 70%.Povinná:Dle rozpisu v jednotlivých prezentacích u jednotlivých témat!Doporučená:Ferjenčík, J. (2000). Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha: Portál.Miovský, M. (2004). Diplomové práce v oboru psychologie. Olomouc: FF UP.Studijní podpory od vyučujícího, tj. přednáškové texty a powerpointové prezentaceDoporučená:Disman, M. (1996). Jak se dělá sociologická znalost. Praha: Karolinum.Gavora, P. (2000). Úvod do pedagogického výzkumu. Brno, Paido.Goodwin, C.J. (1999). Research in Psychology.Coolican, H. (1999). Research Methods and Statistics in Psychology. London: Hodder & Stoughton.

Garant

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.