Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy metodologie psycholog. výzkumu 1 (PCH / ZM1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCH / ZM1K - Základy metodologie psycholog. výzkumu 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do metodologie (vymezení oboru, vlastnosti vědy)- Cíle zkoumání, metody získávání a fixace názorů, hodnocení vědecké teorie- Dynamika testování teorií- Pojmy, systémy (operacionalizace, definování)- Přirozené systémy a modelování- Plán výzkumu, výzkum. otázka, fáze výzkumu- Vědecká literatura a práce s ní (databáze)- Základní a výběrový soubor (vzorek, populace, metody výběru participantů)- Etické a jiné aspekty psychologického výzkumu a jeho publikování- Proměnné (závisle a nezávisle proměnná, schéma S-O-R)- Metody získávání dat (vazba na psychodiagnostiku, výčet metod)

Získané způsobilosti

Znalosti:1. umí definovat co je předmětem metodologie a orientuje se v základních cílech vědeckého zkoumání2. zná základní přípravné i realizační fáze výzkumu a klíčové úkoly v nich3. rozumí procesu operacionalizace proměnných použitých ve výzkumu a modelování přirozených systémů4. zná etická pravidla pro výzkum v oboru psychologieDovednosti:5. dokáže provést rešerši pro konkrétní výzkum relevantních zdrojů v elektronických databázích na základě klíčových slov6. dokáže zvolit vhodné metody výběru výzkumného souboru z populace při konrétním zadání7. dokáže navrhnout účelné metody získávání či tvorby dat při konkrétním zadání

Literatura

Ferjenčík, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha, 2000. ISBN 80-7178-367-6.Coolican, H. Research Methods and Statistics in Psychology. London, 1999. ISBN 0-340-74760-9.Punch, K. F. Základy kvantitativního šetření. Portál, Praha, 2008. ISBN 978-80-7367-381-9.

Požadavky

Znalosti a dovednosti uvedené v bodech 1 až 7 jsou overovány jednak znalostním písemným zápoctovým testem s uzavrenými (a,b,c,d) odpovedmi, na který se studenti prihlašují ve STAGu. Klasifikacní výstup - zápocet je udelen za minimálne 70% úspešnost v testu. Tyto znalosti jsou též overovány u souborrné zkoušky ze ZM1K a ZM2K na konci letního semestru. Povinná:Dle rozpisu v jednotlivých prezentacích u jednotlivých témat!Doporučená:Ferjenčík, J. (2000). Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Praha: Portál.Miovský, M. (2004). Diplomové práce v oboru psychologie. Olomouc: FF UP.Studijní podpory od vyučujícího, tj. přednáškové texty a powerpointové prezentaceDoporučená:Disman, M. (1996). Jak se dělá sociologická znalost. Praha: Karolinum.Gavora, P. (2000). Úvod do pedagogického výzkumu. Brno, Paido.Goodwin, C.J. (1999). Research in Psychology.Coolican, H. (1999). Research Methods and Statistics in Psychology. London: Hodder & Stoughton.

Garant

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Charvát, Ph.D.