Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohybový systém a jeho diagnostika (DSPT / PSD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSPT / PSD - Pohybový systém a jeho diagnostika, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní témata předmětu:Adaptace na habituální bipedii, držení těla, somatometrické a somatoskopické metody hodnocení držení těla.Hodnocení morfologie a funkce nohy, statické a dynamické parametry.Svaly v reflexních souvislostech jako součást hybného systému. Motorické vzory a hybné stereotypy.Diagnostika kloubně svalové souhry, svalové dysbalance, svalové funkční testy.Kineziologická analýza konkrétních pohybových úkonů, s ohledem na analýzu optimálního provedení daného pohybového úkonu.Statika. Posturální stabilita, posturální reaktivita.Funkční svalové řetězce, modely myofasciálních řetězců.Spouštěcí body a jejich terapie, patofyziologie.Viscerosomatické a somatoviscerální vztahy.Optimální pracovní prostředí a navození rizikových situací při nerespektování ergonomických zásad a jejich zdravotních konsekvencí.Morfologicko-funkční vztahy, modelové charakteristiky tělesné stavby a proporcionality sportovců, vliv pohybové aktivity na tělesný vývoj.

Získané způsobilosti

1. Student je orientován v terminologii kineziologie, zvládá terminologii posturální a lokomoční motoriky a řízení hybnosti.2. Vývoj motoriky je schopen popsat v jednotlivých vývojových obdobích ontogeneze.3. Student je schopen na základě anatomických a kineziologických znalostí popsat jednotlivé pohybové projevy lidského těla a navrhnout doporučené regenerační praktiky.4. Student je schopen definovat konkrétní pohybové úkony na základě kineziologické analýzy, s ohledem na analýzu optimálního provedení daného pohybového úkonu.5. Student je schopen postihnout ergonomické zásady v pracovním a domácím prostředí, navrhnout optimalizaci tohoto prostředí, definovat rizika při nerespektování ergonomických zásad při provádění pracovních a domácích úkonů a jejich zdravotní konsekvence.

Literatura

Riegerová, J., Přidalová, M., & Ulbrichová, M. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu (příručka funkční antropologie). Olomouc, 2006. Rubínová, D. Ergonomie. Brno, 2006. Gilbertová, S., & Matoušek, O. Ergonomie. Optimalizace lidské činnosti. Praha, 2002. Janda, V. Funkční svalový test. Praha: Grada, 1995. ISBN 80-7169-208-5.Trojan, S., Druga, R., Pfeiffer, J., et al. Fyziologie a léčebná rehabilitace motoriky člověka. 3., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-1296-2.Kolisko, P. et al. Hodnocení tvaru a funkce páteře s využitím diagnostického systému DTP-1,2. Olomouc: Univerzita Palackého, 2005. ISBN 80-244-0959-3.Hanáková, E., & Matoušek, O. Hygiena práce. Praha, 2006. Kračmar, B. Kineziologická analýza sportovního pohybu. Praha, 2002. Dylevský, I., Kubálková, L., & Navrátil, L. Kineziologie, kineziterapie a fyzioterapie. Praha, 2001. Sadler, T. W. (2011). Langmanova lékařská embryologie. Praha: Grada. Dungl et al. Ortopedie a traumatologie nohy. Praha, 2005. Kolisko, P. & Fojtíková, M. Prevence vadného držení těla na základní škole. Ostrava, 2003. Kolář, P. et al. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-657-1.Kol. autorů. Sledování růstu českých dětí a dospívajících. Praha, 2006. Grasgruber, P. & Cacek, J. Sportovní geny. Brno, 2008. Richter, P., Hebgen, E. Spouštěcí body a funkční svalové řetězce v osteopatii a manuální terapii. Praha: Pragma, 2011. Dvořák, R. Základy kinezioterapie. 3. vyd., (2. přeprac.). Olomouc: Univerzita Palackého, 2007. ISBN 978-80-244-1656.Erban, V. Zdravotní, pracovně-hygienické, preventivní a sociálně-psychologické otázky a problémy v podnicích a v jiných provozech. Liberec, 2007.

Požadavky

Vypracování seminární práce po dohodě s vyučujícím a garantem daného předmětu s daným rozsahem a literárními východisky.

Garant

doc. RNDr. Miroslava Přidalová, Ph.D.