Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z gerontologie (DSPT / VKG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu DSPT / VKG - Vybrané kapitoly z gerontologie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Buněčné aspekty a teorie stárnutí.Vybraná onemocnění omezující seniorskou soběstačnost a sebeobsluha.Hodnocení seniorské zdatnosti a křehkosti, vybrané markery seniorské křehkosti, rizikovost a zranitelnost, autonomie ve stáří.Poruchy ve funkčních svalových řetězcích a patologie spouštěcích bodů.Statika a posturální stabilita u seniorské populace.Viscerosomatické a somatoviscerální vztahy u seniorské populace.Pohybová aktivita, doporučení a kontraindikace, pohybové chování a pohybové programy, aktivizační přístupy.Testování motorické zdatnosti u seniorské populace.Socioekonomická podpora ze strany společnosti, normy a podpora ze strany zdravotnických a sociálních zařízení.Zdravotní, paliativní a pastorační péče. Geriatrické ošetřovatelství, pečovatelské domovy, organizace a zařízení.Syndrom týrání, zanedbávání a zneužívání seniorů.Výživové zvyklosti a stereotypy u seniorské populace.Výživová doporučení u vybraných klinických syndromů.

Získané způsobilosti

Student je orientován v terminologii gerontologie a vybraných geraitrických syndromůzvládá terminologii posturální a lokomoční motoriky a řízení hybnosti.2. Je schopen popsat vývoj motoriky, regresní změny a vybrané patologie v oblasti hybného systému u seniorské populace.3. Student je schopen na základě anatomických a kineziologických znalostí popsat jednotlivé pohybové projevy v rámci lokomočních pohybových aktivit a posturální změny u seniorské populace a navrhnout doporučené regenerační praktiky.4. Student je schopen optimalizovat provedení daného pohybového úkonu u seniorské populace.

Literatura

Kučerová, H. Demence v kazuistikách. Praha: Grada, 2006. Kalvach, Z. a kol. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004. Topinková, Eva. Geriatrie pro praxi. Praha:Galén, 2005. ISBN 80-7262-365-6.Muhlpacher, P. Gerontopedagogika. Brno: Masarykova Univerzita, 2009. Haškovcová, H. Manuálek sociální gerontologie. Brno, 2002. Weber, P. a kol. Minimum z klinické gerontologie. Brno: IPVZ, 2000. Mahoney, D., & Restak, R. Moderní příručka dlouhověkosti. Praha: Academia, 2000. Klevetová, D., & Dlabalová, I. Motivační prvky při práci se seniory. Praha: Grada, 2008. Meridean, M. et al. Nursing care of older adults : diagnoses, outcomes, & interventions. St. Louis: Mosby, 2001. Spirduso, W. W. et al. Physical dimension of aging. Champaign: Human Kinetics, 2005. Tošnerová, T. Pocity a potřeby pečujících o starší rodinné příslušníky. Praha: UCB Pharma, 2001. Hamilton, I. A. Psychologie stárnutí. Praha: Portál, 1999. Vassalo, M., Steven, A. Rapid review of medicine in old age. London: Manson, 2008. Richter, P., & Hebgen, E. Spouštěcí body a funkční svalové řetězce v osteopatii a manuální terapii. Praha: Pragma, 2011.

Požadavky

Vypracování seminární práce po dohodě a konzultaci s vyučujícím a garantem daného předmětu s daným rozsahem a literárními východisky.

Garant

doc. RNDr. Miroslava Přidalová, Ph.D.