Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patopsychologie (FTK / KPPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FTK / KPPS - Patopsychologie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

II. CÍL PŘEDMĚTU:1. Seznámit s průběhem a obsahem jednotlivých specifik zdravotního postižení s důrazem na možnost reparapility event. negativních jevů. Integrovat tyto procesy do celku osobnosti jedince zdravotně postiženého, pochopit strukturu a dynamiku a způsoby jeho fungování.III. TÉMATICKÉ OKRUHY:1. Mentální retardace, primární a sekundární defekty, demence. Autismus.2. Psychologické aspekty vývoje osob se smyslovým postižením - příčiny, význam období vzniku, vliv na vývoj osobnosti.3. Psychologické aspekty vývoje osob somaticky postižených - příčiny, význam období vzniku, vliv na vývoj osobnosti.4. Chronicky a nevyléčitelně nemocní, prožívání nemoci, vliv bolesti na psychiku, hospitalizace.5. Vybrané otázky psychoterapie, školy a směry v psychoterapii.IV. TÉMATA PŘEDNÁŠEK:1. Mentální retardace - klinický obraz.2. Pervazivní vývojové poruchy.3. Psychologické aspekty vývoje u osob s vadou zraku.4. Psychologické aspekty vývoje u osob s vadou sluchu.5. Psychologické aspekty vývoje u osob se somatickým postižením.6. Problematika chronicky nemocných a nevyléčitelných osob.7. Hospitalizace a její aspekty.8. Rodina jedince se zdravotním postižením, coping.V.TÉMATA SEMINÁŘŮ: Navazují na témata přednášek.

Získané způsobilosti

Student je seznámen s problematikou zdravotního postižení (vrozeného a získaného) vyskytujícího se u dětí, dospívajících a dospělých osob. Student rozumí a orientuje se v legislativě osob se zdravotním postižením. Student je schopen získané poznatky aplikovat v praxi v pomáhajících profesích. Student získá náhled na život rodin majících člena se zdravotním postižením.

Literatura

Matoušek, O. Kontexty neuróz. Praha: Avicenum, 1986. Blažek, B., Olmrová, J. Krása a bolest. Praha: Panorama, 1985. nullnullMatějček, Z. Po dobrém nebo zlém. Portál: Praha, 1994. ISBN 978-80-7367-270-6.Koluchová, J. et al. Přehled patopsychologie dítěte I. Praha: SPN, 1989. Langmeier, J., Matějček, Z. Psychická deprivace v dětství. Vyd. 4., dopl. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2011. ISBN 978-80-246-1983-5.Koluchová, J. a kol. Psychický vývoj dítěte a jeho variabilita. Praha: Karolinum, 1989. Časopis. Psychologie a patopsychologia dieťaťa. Matějček, Z. Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. 3. přeprac. vyd. Jinočany: H & H, 2001. ISBN 80-86022-92-7.Dunovský, J. Sociální pediatrie. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-7169-254-9.Kucharská, A. (Ed.). Specifické poruchy učení a chování. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-244-0.Blažek, B., Olmrová, J. Světy postižených. Praha: Avicenum, 1988.

Požadavky

1. 100% účast na seminářích.2. Zpracování seminární práce.3. Studium zadané literatury.4. Zápočtový test.

Garant

doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D.