Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školský management (FTK / SKMNG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FTK / SKMNG - Školský management, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:Základní pojmy managementu. Faktory vnějšího prostředí školy:politické, ekonomické , sociální, kulturní, demografické, technické a technologické. Mezoprostředí školy a vztahová síť školy. Faktory vnitřního prostředí školy: zdroje materiálního a nemateriálního charakteru. Škola jako specifická organizace.Škola jako systém transformační, sociální, otevřený.Management jako řídící proces.Projektování rozvoje školy. Využití projektových postupů ve školní praxi. Organizace školy. Právní předpisy, regulativy školy, organogram školy. Vedení lidí spoluprací. Příprava a vedení porad, delegování úkolů, konflikty, kontrola práce, motivace.Evaluace práce školy.Po absolvování předmětu budou účastníci schopni:správně používat základní pojmy managementu,vysvětlit pojetí školy jako specifické organizace a transformačního systému,vysvětlit, jak faktory vnějšího i vnitřního prostředí školy mohou ovlivňovat její existenci i činnost,aplikovat základní poznatky o řízení do prostředí školy,vyjmenovat základní právní normy a koncepční dokumenty týkající se škol a jejich pracovníků, umět je vyhledat a orientovat se v nich,využít projektové postupy v denní praxi školy.Účastníci studia budou po absolvování seminářů nakloněni myšlence, že každý pracovník školy je její důležitou součástí a nese svůj díl odpovědnosti na jejím image.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou účastníci schopni:- správně používat základní pojmy managementu,- vysvětlit pojetí školy jako specifické organizace a transformačního systému,- vysvětlit, jak faktory vnějšího i vnitřního prostředí školy mohou ovlivňovat její existenci i činnost,- aplikovat základní poznatky o řízení do prostředí školy,- vyjmenovat základní právní normy a koncepční dokumenty týkající se škol a jejich pracovníků, umět je vyhledat a orientovat se v nich,- využít projektové postupy v denní praxi školy. Účastníci studia budou po absolvování seminářů nakloněni myšlence, že každý pracovník školy je její důležitou součástí a nese svůj díl odpovědnosti na jejím image.

Literatura

Prášilová, M. Vybrané kapitoly ze školského managementu pro pedagogické pracovníky. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. ISBN 80-244-1415-5.Světlík, J. Marketing školy. Zlín: Ekka, 1996. ISBN 8090220088.Eger, L. Strategie rozvoje školy. Plzeň: Cehtuma, 2002. ISBN 80-903225-2-2.Bacík, F. Škola a její management pod lupou. Praha: Univerzita Karlova, 2006. ISBN 80-7290-379-9.Čapek, R. Třídní klima a školní klima. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2742-4.Obst, O., & Prášilová, M. Základy školského managementu. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0558-X.

Požadavky

85% účast ve výuce, aktivní participace na výuce, prezentace seminární práce - rozbor vystoupení a zpracování.

Garant

Mgr. Jana Vašíčková, Ph.D.