Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zimní výcvikový kurz (KAS / BVYZI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / BVYZI - Zimní výcvikový kurz, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Klasická technika - běh střídavý dvoudobý, běh soupažný jednodobý. Ostatní běžecká technika - výstupy (stoupavý krok, výstup jednostranným, oboustranným odvratem), sjezdy (pohotovostní, odpočinkový, nízký postoj), změna směru (odšlapování, přestupování, přeskakování, oblouky, telemark), zrychlování jízdy (odpichem soupaž, bruslením), brzdění (jednostranný, oboustranný přívrat, sesouvání). Volná technika - jednostranné, oboustranné bruslení. Všeobecná lyžařská průprava - manipulace s výzbrojí, chůze, obraty, výstupy, pády, jízda na vleku. Specializovaná lyžařská průprava - jízda přímo, jízda šikmo, sesouvání, odšlapování, bruslení. Oblouky ke svahu (přívratné a paralelní postavení lyží), oblouk v pluhu, oblouk z pluhu, oblouk z přívratu vyšší lyží, základní paralelní oblouk. Lyžařská turistika - půldenní výlet na běžeckých lyžích s dodržením všech organizačních a bezpečnostních zásad pro pohyb skupiny v zimním terénu. Zimní pohybové aktivity - sáňkování, bobování, chůze na sněžnicích, klouzání a jízda s různými pomůckami, modelování a stavby ze sněhu, hry se sněhem a na sněhu. Metodické vedení družstva, hlavní zásady, principy. Využití didaktických pomůcek při nácviku průpravných cvičení.

Získané způsobilosti

Zvládne základní dovednosti ve sjezdovém lyžování a běhu na lyžích. Uplatňuje účelné a bezpečné chování při lyžařské turistice. Využívá vhodné pohybové aktivity a hry v zimní přírodě. Usiluje o uplatňování vhodných organizačních forem a zásad při zimních činnostech.

Literatura

Kutáč, P., & Navrátíková, T. Cvičíme a hrajeme si na lyžích. Olomouc: Hanex, 2004. Gnad, T. Kapitoly z lyžování. Praha: Karolinum, 2001. ISBN 8024602415.Kutáč, P., & Navrátíková, T. Lyžařský kurz od A do Z: učební texty pro lyžařské instruktory. 3. přeprac. a dopl. vyd. Olomouc: Hanex, 2005. ISBN 80-85783-60-6.Treml, J. Lyžování dětí. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 8024706822.Reichert, J., & Musil, D. Lyžování: od začátků k dokonalosti. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 9788024717241.Pávková , J. Pedagogika volného času: teorie, praxe a perspektivy výchovy mimo vyučování a zařízení volného času. 4. vyd. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-423-6.Volný čas a prevence u dětí a mládeže. Praha: MŠMT - odbor pro mládež, 2002. Brtník, J., & Neuman, J. Zimní hry na sněhu i bez něj. 3. vyd. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-399.

Požadavky

Zápočtové požadavky:Lyžařský závod všestrannosti, půldenní výlet na lyžích, metodický výstup.

Garant

Mgr. Taťána Bank Navrátíková

Vyučující

Mgr. Taťána Bank Navrátíková