Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cykloturistika a základy horolezectví C (KAS / CYHOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / CYHOC - Cykloturistika a základy horolezectví C, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cyklistika:- Nácvik techniky jízdy na horském kole.- Jízda v terénu, (do kopce, s kopce).- Jízda ve skupině.- Bezpečnostní pravidla při jízdě v terénu.- Plánování cyklistické vyjížďky a výjezdů do horského terénu.Horolezectví:- Použití horolezeckého materiálu (lano, úvazy, jistící prostředky).- Nácvik techniky lezení.- Technika jištění a slaňování.- Aplikace naučených dovedností při lezení a slaňování do praktického výcviku.- Organizace výuky.- Dodržování bezpečnostních pravidel a zásad při lezení.Doplňková a zájmová činnost:- Strečink, fartlek, regenerace, saunování.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu:- Ovládá základní dovednosti v jízdě na horském kole dle svých individuálních předpokladů.- Je schopen uplatnit diagnostiku a sebe-korekci v technice jízdy na horském kole dle terénu.- Zná bezpečnostní pravidla pro základy lezení a dodržuje je.- Umí správně manipulovat s horolezeckým lanem a úvazem.

Literatura

Schubert, P. Bezpečnost a riziko na skále, sněhu a ledu. Plzeň: Kletr, 1997. ISBN 80-85822-27-X.Soulek, I., Martinek, K., & Kračmar, B. Cyklistika: horská, silniční, rekreační, výkonnostní. Praha: Grada, 2000. ISBN 8071699519.Procházka, V., & Rakoncaj, J. Horolezectví. 1. přeprac. vyd. Praha: Olympia, 1990. nullDieška, I., Širl, V. Horolezectví zblízka. Praha: Olympia, 1989. Hrubíšek, I. Horské kolo od A do Z. Praha: Sobotáles, 1994. ISBN 80-901684-2-6.Bull, A. Horské kolo, příprava, základy a technika jízdy. Bratislava: Timy, 1996. Vomáčko, S., Boštíková, S. Lezení na umělých stěnách. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0406-4.Landa, P., Lišková, J. Rekreační cyklistika. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1631-3.Ballantine, R., & Grant, R. Velká kniha o bicyklech. Bratislava: Gemini, 1993. ISBN 80-7161-011-9.

Požadavky

Zápočtové požadavky:- Aktivní účast na kurzu v plném rozsahu. - Jištění a manipulace s lanem, úvazkem. - Kontrolní jízda zručnosti na horském kole. - Písemný test z teorie.

Garant

Mgr. Taťána Bank Navrátíková

Vyučující

Mgr. Taťána Bank Navrátíková