Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gymnastika rytmická (KAS / GYRAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / GYRAT - Gymnastika rytmická, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Specifická cvičení pro vnímání jednotlivých hudebních složek (tempo, takt, rytmus, dynamika, melodie, charakter hudební skladby, hudební forma).2. Zásady správného držení těla v různých výchozích polohách.3. Pohyb vedený švihový, pohyb provedený osmou, vlnou, pohyb komplexní.4. Rytmizace pohybu.5. Chůze, běh, poskok, skok, taneční kroky v různém prostorovém řešení, též s tempovými, rytmickými, dynamickými obměnami.6. Prostorová cvičení - přímé, šikmé směry, křivky, jejich kombinace.7. Hudební hry, též s kreativním nábojem.8. Náčiní typizované - míč, stuha, obruč, švihadlo, kužele.9. Náčiní netypizované - závoj, malý míček.10. Rytmizace pohybu a její uplatnění v pohybových vazbách bez náčiní.

Získané způsobilosti

Pochopení a osvojení si základních principů vztahu mezi pohybem a hudbou.Ovládá polohy a pohyby jednotlivých částí těla ve shodě se zásadami správného držení těla a ve shodě s technickými a estetickými požadavky, platnými pro gymnastický pohyb.

Literatura

Šťastná, D., & Mihule, J. Didaktika rytmické gymnastiky. Praha: UK, 1984. Šťastná, D., Mihule, J. Rytmická gymnastika. Praha: Univerzita Karlova, 1993. ISBN 80-7066-728-1.Šťastná, D., & Kostková, J. Rytmická gymnastika ve školní TV. Praha: Olympia, 1990.

Požadavky

Aktivní účast na předmětu KUT/GYZAT - Základní gymnastika.

Garant

PaedDr. Soňa Formánková, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Soňa Formánková, Ph.D.