Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gymnastika kondiční a účelová (KAS / GYUAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / GYUAT - Gymnastika kondiční a účelová, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jde o aplikaci poznatků a dovedností ze základní gymnastiky a dalších druhů gymnastiky pro gymnastiku kondiční a účelovou gymnastiku sportovce, vedení kondičně zaměřené cvičební jednotky. Cvičení pro rozvoj síly - švihadla, lana, krátké tyče, plné míče, lehké činky, žebřiny, lavičky, kombinace nářadí, překážkové dráhy, kruhový provoz, kondiční cvičení s hudbou, účelová gymnastika sportovce.

Získané způsobilosti

Student umí vybrat cviky dle jejich fyziologického působení a zatěžování svalových skupin, zná zákonitosti pro tvorbu kondičních částí vyučovací jednotky a umí sestavit a aplikovat jednoduchý kruhový provoz. Chápe souvislost a vazbu mezi pohybem a hudbou, je schopen vést část vyučovací jednotky kondičním způsobem s využitím hudebního doprovodu. Umí vybrat a aplikovat gymnastické prostředky pro některá sportovní odvětví a účelovou gymnastiku sportovce.

Literatura

Krištofič, J. Gymnastika pro kondiční a zdravotní účely. Praha: ISV, 2000. ISBN 80-85866-54-4.Zítko, M. Kompenzační cvičení. Praha: Svoboda, 1998. ISBN 80-205-0529-6.Kos, B., & Teplý, Z. Kondiční gymnastika. Praha: Olympia, 1981. Nitka, J. Pohybová příprava pro sportovní gymnastiku. Olomouc: Rektorát Univerzity Palackého, 1993. ISBN 807067234X.Kos, B., Žižka, J. Posilovací gymnastika. 2. dopl. vyd. Praha: Olympia, 1986. Nitka, J., & Buben, J. Posilujeme se stálkami. Olomouc: FTK UP, 2001. Svatoň, V., & Tupý, J. Program zdravotně orientované zdatnosti. Praha: Svoboda, 1997. ISBN 80-205-0541-5.Tlapák, P. Tvarování těla pro muže i ženy. Praha: ARSCI, 1999. ISBN 80-86078-00-0.

Požadavky

Aktivní účast na předmětu KUT/GYZAT - Základní gymnastika. Aktivní účast ve cvičení.Zápočet:Zpracování přípravy na vyučovací jednotku zaměřenou na kruhový provoz, kondiční cvičení s hudbou, překážkové dráhy.Zkouška:Gymnastický blok je zakončen zkouškou sestávající z části teoretické (gymnastické názvosloví) a části praktické. Obsahem praktické části je absolvovování gymnastického čtyřboje (přeskok, hrazda, nízká kladina, akrobacie) a dosažení požadovaného bodového hodnocení. Z rytmické gymnastiky předvedení povinné sestavy bez náčiní s hudbou, normy s náčiním.

Garant

RNDr. Jan Nitka

Vyučující

PaedDr. Soňa Formánková, Ph.D.