Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jóga 2 (KAS / JOGA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / JOGA2 - Jóga 2, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1. Jóga jako celostní terapeutický systém.2. Podstata techniky z pohledu současné neurofyziologie. Efekt jógových cvičení a technik na změny aktuálního fuknčního stavu autonomního nervového systému.3. Jógová cvičení a techniky z pohledu evoluce a ontogenezy lidské motoriky.4. Filozofické aspekty jógy, evropská kultura a filozofie. Vnitřní a vnější harmonie člověka.5. Jógové autoregulační techniky. Techniky s převažujícím relaxačním efektem s využitím aferentní stimulace (dýchání, taktilní podněty, polohy rukou, hlasové podněty).6. Jógové autoregulační techniky. Techniky s převažujícím autokoncentračním a relaxačním efektem 1. Část.7. Jógové autoregulační techniky s převažujícím autokoncentračním a relaxačním efektem 2. Část.8. Jógové autoregulační techniky s převažujícím autokoncentračním a stimulačním efektem.9. Celostní pojetí jógových cvičení (základy triáda: poloha a pohyb - dech - psychika).10. Opakování s prohlubování poznatků a dovedností, ukázka verifikace psychosomatických efektů cvičení s využitím přístrojové techniky.11. Problematika verifikace aktuálních efektů jógových cvičení.

Získané způsobilosti

Student je způsobilý aplikovat jógu v širším kontextu, zejména jako prevenci civilizačních chorob.

Literatura

Mihulová, M., Svoboda, M. Abeceda jógy. Králův Háj: Santal., 1993. Dostálek, C. Hathajóga. Praha: Karolinum, 1996. Hošek,V. Jóga jako systém pro všechny věkové a zdravotní kategorie. Sborník referátů z Národní konference Tělesné výchovy a sportu na přelomu století - sekce 2. (pp.178-179). Praha: FTVS UK, 1997.

Požadavky

75% docházka

Garant

RNDr. Pavel Vodička