Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jóga 3 (KAS / JOGA3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / JOGA3 - Jóga 3, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1. Jógová cvičení u poruch tvaru a funkce páteře v předozadním směru. Indikované a kontraindikované polohy cvičení.2. Jógová cvičení u skoliotických poruch. Indikované a kontraindikované polohy cvičení.3. Jógová cvičení a techniky u chronických vertebrogenních obtíží.4. Jógová cvičení a techniky u poruch funkce kloubů dolních končetin.5. Techniky jógového dýchání, očistné techniky a jejich využití v léčbě poruch dechových funkcí.6. Jóga a kardiovaskulární systém. Základní zásady a využití metody Deana Ornishe v léčbě srdeční ischémie.7. Jóga a oslabená neuropsychika. Zásady aplikace jógových cvičení a technik u neuróz a psychóz.8. Jóga a chronicky nemocný imobilní jedinec - možnosti využití vhodných jógových technik pro stabilizaci zdravotního stavu.9. Terapeutické dimenze jógových technik z pohledu psychosomatiky u vybraných druhů onemocnění.Témata přednášek:1. Jógová cvičení u poruch tvaru a funkce páteře v předozadním směru. Indikované a kontraindikované polohy cvičení.2. Jógová cvičení u skoliotických poruch. Indikované a kontraindikované polohy cvičení.3. Jógová cvičení a techniky u chronických vertebrogenních obtíží.4. Jógová cvičení a techniky u poruch funkce kloubů dolních končetin.5. Techniky jógového dýchání, očistné techniky a jejich využití v léčbě poruch dechových funkcí.6. Jóga a kardiovaskulární systém. Základní zásady a využití metody Deana Ornishe v léčbě srdeční ischémie.7. Jóga a oslabená neuropsychika. Zásady aplikace jógových cvičení a technik u neuróz a psychóz.8. Jógová cvičení a smyslová oslabení.9. Jógová cvičení a jejich specifika aplikace u mentálně postižených osob.10. Jóga a chornicky nemocný imobilní jedinec - možnosti využití vhodných stimulačních a relaxačních technik pro stabilizaci zdravotního stavu.11. Specifika aplikace jógových cvičení u seniorů.12. Jógová cvičení a techniky v podpůrné léčbě pacientů s nádorovým onemocněním.

Získané způsobilosti

Student je způsobilý využít jógových cvičení při terapii u konkrétních oslabení a chorob.

Literatura

Heřt, J., Aujezdská, A., David, I., et al. Alternativní medicína. Praha: Grada Publishing, 1995. Votava, J. et al. Jóga očima lékařů. Praha: Avicenum, 1988. Kuvalayananda, S. & Vinekar, S. L. Jógová terapie. Bratislava, 1990. Danzer, G. Psychosomatika - Celostní pohled na zdraví těla i duše. Praha: Portál, 2001.

Požadavky

75% docházka

Garant

RNDr. Pavel Vodička