Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jóga pro studenty UP 1 (KAS / JOGU1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / JOGU1 - Jóga pro studenty UP 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1. Jóga, vznik jógy, vývoj jógy na indickém subkontinentě. Jóga a současná evropská kultura a filozofie.2. Jógová cvičení jako prostředek aktivní podpory zdraví.3. Systém hathajógy, základní směry a školy jógy.4. Individuální aplikace jógových cvičení v závislosti na kvalitě zdraví.5. Základní principy fyziologických efektů jógových cvičení na organismus člověka.6. Základní polohy a cvičební sestavy klasické jógy.7. Základní dechová cvičení a dechové techniky hathajógy.8. Základní principy a techniky harmonizačních cvičení jógového typu.Témata přednášek:1. Vznik jógy, vývoj jógy na indickém subkontinentě, jóga, indická filozofie a evrposká kultura.2. Hathajóga a její členění. Základní principy cvičení jógového typu. Význam polohy a pohybu. Význam psychické regulace.3. Jógové polohy a jejich metodické členění. Výchozí polohy pro cvičení jógových poloh. Jednoduchá cvičení s převažujícím efektem na protažení a uvolnění svalstva. Jógová relaxace (jóga nidra).4. Zásobník jednoduchých jógových cvičení se zaměřením na protažení, posílení a uvolnění svalstva trupu, horních a dolních končetin.5. Dechová cvičení a jejich význam pro lidské zdraví. Technika plného jógového dýchání. Dechový vzor a poloha.6. Základní jógové polohy a metodika Adaptace a individualizace polohy.7. Základní jógové polohy a metodika nácviku. Úklonové polohy.8. Základní sestava klasických jógových poloh. Rikšéská sestava. Fyziologické efekty jednotlivých poloh. 1. část.9. Základní sestava klasických jógových poloh. Rikšéská sestava. Fyziologické efekty jednotlivých poloh. 2. část.10. Základní dynamické sestavy jógových poloh: pozdrav Slunci, pozdrav Měsíci11. Základní dynamické sestavy jógových poloh: Bhímova sestava, sestava Nebe a Země12. Prohlubující a integrační cvičení.

Získané způsobilosti

Student zvládne prakticky vybrané cvičení a sestavy a osvojí si nutnost individuálních užití vybranch cviků vzhledem k celkovému zdravotnímu stavu cvičence.

Literatura

Mihulová,M.,Svoboda,M. Abeceda jógy. Králův Háj:Santal., 1993.

Požadavky

75% docházka

Garant

RNDr. Pavel Vodička