Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cykloturistika a základy horolezectví B (KAS / KCYHB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / KCYHB - Cykloturistika a základy horolezectví B, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cyklistika:- Nácvik techniky jízdy na horském kole,- jízda ve skupině,- bezpečnostní zásady a požadavky pro jízdu v terénu,- nácvik dovedností při jízdě do kopce a s kopce,- plánování cyklistické vyjížďky,- výjezdy do náročného, horského terénu.Horolezectví:- Použivání základního horolezeckého materiálu,- manipulace z lanem (nošení, balení lana),- uzlování (základní uzly),- jisticí prostředky, úvazy (bederní, hrudní, celotělové),- organizační a metodické zvláštnosti při používání horolezeckého materiálu,- využití umělých pomůcek přímo na skále.,- technika lezení, technika jištění a technika slaňování,- technické lezení na cvičné skále,- praktické využití naučených dovedností při lezení a slaňování,- organizace a rozdělení družstev při výuce,- dodržování bezpečnostních pravidel a zásad při lezení.Doplňková a zájmová činnost:- strečink, fartlek, regenerace, saunování.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu:- Umí připravit a zabezpečit cyklistickou vyjížďku.- Ovládá jízdu v terénu na horském kole.- Umí uplatňovat účelné a bezpečné chování při lezení na cvičných skalách.- Zná bezpečnostní pravidla pro horolezectví a dodržuje je.- Ovládá základní dovednosti při lezení a manipulaci s horolezeckým materiálem.- Umí používat správnou terminologii v cyklistice a horolezectví.

Literatura

Schubert, P. Bezpečnost a riziko na skále, sněhu a ledu. Plzeň: Kletr, 1997. ISBN 80-85822-27-X.Sidwells, C. (2004). Bicykle a cyklistika. Bratislava: Slovart. Sovndal, S., & Horváthová, K. (2013). Cyklistika - anatomie: [váš ilustrovaný průvodce pro sílu, rychlost a vytrvalost]. V Brně: CPress. Soulek, I., Martinek, K., & Kračmar, B. Cyklistika: horská, silniční, rekreační, výkonnostní. Praha: Grada, 2000. ISBN 8071699519.Landa, P. (2005). Cyklistika: trénink a jeho plánování. Praha: Grada Publishing. Skeřil, M., Čegan, P., & Kašubová, J. (2003). Cykloturistika pro všechny: příručka pro učitele, vedoucí mládeže, rodiče a přátele na kole. Ostrava: Montanex. Creasey, M., Shepherd, N., Banks, N., Gresham, N., & Wood, R. (2000). Horolezectví. Praha: Rebo Productions. Procházka, V., & Rakoncaj, J. Horolezectví. 1. přeprac. vyd. Praha: Olympia, 1990. nullDieška, I., Širl, V. Horolezectví zblízka. Praha: Olympia, 1989. Hrubíšek, I. Horské kolo od A do Z. Praha: Sobotáles, 1994. ISBN 80-901684-2-6.Bull, A. Horské kolo, příprava, základy a technika jízdy. Bratislava: Timy, 1996. Haymann, F., Stanciu, U., & Martišková, N. (2009). Jak dokonale zvládnout horské kolo. Praha: Grada Publishing. Slouka, V. (1980). Pískovcové skály v Čechách: horolezecký průvodce. Praha: Olympia. Landa, P., & Lišková, J. (2004). Rekreační cyklistika: výběr kola, technika jízdy, děti a kolo. Praha: Grada. Owen, P., & Janouchová, M. (1997). Uzly: přes 50 nejužitečnějších uzlů pro táboření, jachtaření, rybaření a horolezectví. Praha: Svojtka a Vašut. Ballantine, R., & Grant, R. Velká kniha o bicyklech. Bratislava: Gemini, 1993. ISBN 80-7161-011-9.

Požadavky

Zápočtové požadavky:- Aktivní účast na kurzu v plném rozsahu. - Předvedení správné manipulace s lanem, úvazky a jištění. - Kontrolní zápočtový výstup na cvičné skále do obtížnosti III. - Skupinový projekt (řízený) - příprava a realizace cyklistické vyjížďky.- Písemný test z teorie.

Garant

Mgr. Taťána Bank Navrátíková

Vyučující

Mgr. Taťána Bank Navrátíková