Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gymnastika základní (KAS / KGYZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / KGYZA - Gymnastika základní, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- užitá cvičení (běhy, skoky, chůze),- správné držení těla,- základní polohy (stoj,-dřep-sed-leh, názvosloví),- povelová technika,- názvosloví poloh paží napjatých a skrčených,- přímivé polohy,- cvičení pro správné držení těla,- strečink,- procvičení zápočtových pož.: váha předklonmo, stoj na rukou, názvosloví poloh dolních končetin, sedů, lehů, podporů.- odrazová příprava- cvičení trojic,- cvičení pro sílení horních končetin a protažení dol. konč.,- přemetová průprava- cvičení v řadách, cvičení pro sílení dol. konč.- cvičení na lavičkách a s lavičkami- zábavná cvičení+rovnovážná cvičení+cvičení nervosvalové koordinace- cvičení s plnými míči- grafický záznam pohybu- cvičení s krátkou tyčí- cvičení na žebřinách- cvičení s lany a se švihadly- vedení průpravné části vyučovací jednotky- seminárně: příprava a vedení cvičení se zaměřením na jednotlivé oblasti těla

Získané způsobilosti

Student umí ověřit jednoduchými testy úroveň svalové rovnováhy. Vybere soubory cviků zaměřené na kompenzaci jednostranného zatížení, prevenci a korekci svalové nerovnováhy. Provádí osvojené pohybové dovednosti na požadované úrovni. Užívá s porozuměním tělocvičné názvosloví.

Literatura

Krištofič, J. Gymnastická průprava sportovce: 238 cvičení pro všestranný rozvoj pohybových dovedností. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 8024710064.Krištofič, J. Gymnastika pro kondiční a zdravotní účely. Praha: ISV, 2000. ISBN 80-85866-54-4.Krištofič, J. Motoricko - funkční příprava sportovce. Lita sport, 2004. Krištofič, J. Pohybová příprava dětí. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 8024716364.Nitka, J. Pohybová příprava pro sportovní gymnastiku. Olomouc: Rektorát Univerzity Palackého, 1993. ISBN 807067234X.Nitka, J., & Buben, J. Posilujeme se stálkami. Olomouc: FTK UP, 2001. Buzková, K. Strečink. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1342-X.Formánková, S. Základní gymnastika - názvosloví nejčastěji používaných postojů, poloh a pohybů (cvičení prostná). Olomouc: Univerzita Palackého, 2005. ISBN 80-244-1061-3.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast ve cvičení.Kontrolní cvičení pro rozvoj síly, pohyblivosti a koordinace (osobní výkonnost), základní dovednosti ze sportovní gymnastiky. Zásobník cviků.

Garant

PaedDr. Soňa Formánková, Ph.D.