Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hra v životě člověka (KAS / KHZCL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / KHZCL - Hra v životě člověka, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nejvýznamnější teorie her. Eric Berne, Roger Calois, Eugen Fink, Johan Huizinga2. Význam her v jednotlivých etapách ontogeneze člověka.3. Znaky hry, typologie her, funkce her a hraní.4. Prožitek jako základní aspekt hry.5. Zážitková pedagogika a její uplatnění v rozvoji osobnosti.6. Klíčové kompetence a jejich rozvoj v rámci RVP.7. Fáze hry, výběr, úprava a uvádění her.8. Hra jako nástroj sebepoznání. Hra jako diagnostický nástroj.9. Tvorba a úprava her pro specificky vybrané cílové skupiny.10. Jedinec versus skupina při hře.

Získané způsobilosti

Studenti znají základní teoretické poznatky v oblasti teorie her. Studenti rozumí významu her v životě člověka. Studenti jsou schopni cílevědomě použít hry pro rozvoj člověka ve specifikované oblasti. Studenti jsou schopni aplikovat získané schopnosti do praxe - naplánovat vyučovací nebo sportovní jednotku s použitím herních prostředku pro rozvoj vybraných klíčových kompetencí.

Literatura

Huizinga, J., Vácha, J., & Černý, J. (1971). Homo ludens: o původu kultury ve hře. Praha: Mladá fronta. Caillois, R., & Vangeli, N. (1998). Hry a lidé: maska a závrať. Praha: Studio Ypsilon. Berne, E., & Nová, G. (2011). Jak si lidé hrají. Praha: Portál. Mazal, F., & Horáková, R. (2000). Pohybové hry a hraní. Olomouc: Hanex. Činčera, J. (2007). Práce s hrou: pro profesionály. Praha: Grada. Kirchner, J., & Špalková, M. (2009). Psychologie prožitku a dobrodružství: pro pedagogiku a psychoterapii. Brno: Computer Press. Jirásek, I. (2008). Zlatý fond her I: hry a programy připravené pro kurzy Prázdninové školy Lipnice. Praha: Portál.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, maximálně dvě absence za semestr. Průběžné plnění studijních úkolů v semestru. Splnění zápočtu za seminární úkol. Absolvování písemné zkoušky.

Garant

Mgr. Andrej Kirchmayer

Vyučující

Mgr. Andrej Kirchmayer