Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Užité a branné plavání (KAS / KPL5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / KPL5 - Užité a branné plavání, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zabývá nácvikem souboru dovedností, které jsou charakterizovány znalostí plavání a činností ve vodním prostředí za účelem specifického uplatnění. Obsah praktických seminářů zahrnuje branné plavání, záchranu tonoucího, základy skoků do vody, ploutvového plavání a potápění.

Získané způsobilosti

Student po absolovování předmětu:- umí předvést dovednosti nezbytné pro záchranu tonoucích a je připraven je v případě potřeby aplikovat,- je obeznámen s dalšími dovednostmi vyplývajícími z využitelnosti vodních ploch (zanořování, skoky do vody apod.).

Literatura

Miler, T. Bezpečnost a záchrana u vody (bazény a koupaliště). Vodní záchranná služba ČČK Praha, 1999. Miler, T. (1984). Branně tělovýchovné aktivity: plavání ve ztížených podmínkách a záchrana tonoucích. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Bělková-Preislerová, T. (1987). Didaktika plavání. Praha: Univerzita Karlova. Svozil, Z. Didaktika plavání pro 2. stupeň základní školy. Olomouc: Rektorát Univerzity Palackého, 1992. ISBN 8070671378.Knobová, P., & Svozil, Z. Hry a pohybové činnosti ve vodě. Olomouc: Univerzita Palackého, 1997. Čechovská, I., & Miler, T. Plavání. Praha: Grada, 2001. ISBN 80-247-9049-1.Čechovská, I., & Miler, T. (2008). Plavání. Praha: Grada Publishing. Puš, J. et al. Plavání - učební text pro cvičitele. Praha: Asociace plaveckých škol ČR, 1996. Hoch, M. et al. Plavání: teorie a didaktika. Praha: SPN, 1987. Bank, L. Plavecký výcvik. Olomouc: Univerzita Palackého, 1991. ISBN 80-7067-014-2.www.fina.org, plavani.cstv.czSt. John Ambulance. Příručka první pomoci. Bratislava: Perfekt, 2003. ISBN 80-8046-224-0.Talpa, J. (1990). Sportovní příprava VII: plavání : plavecký výcvik žáků ZŠ. Olomouc: Rektorát Univerzity Palackého. Hofer, Z. et al. Technika plaveckých způsobů. Praha: Univerzita Karlova, 2000. ISBN 80-246-0169-9.Karger, P., & Kaufman, J. Záchranář: první pomoc. Praha: Vodní záchranná služba ČČK, 2004.

Požadavky

- aktivní účast ve vyučovacích jednotkách,- vstupní test (200 m kraul, muži 3:30, ženy 4:00; 20 m pod vodou, skok z 3m prkna) - při nesplnění se tyto požadavky posouvají do praktického zápočtu- praktické zápočtové požadavky - záchranný komplex, závody v ploutvovém plavání, základní skoky do vody (volitelné)- v rámci seminářů se studenti naučí samostatně pořádat závody v ploutvovém plavání a soutěže ve skocích do vody a také řešit problémové situace během záchrany tonoucích pomocí individuálníchúkolů zaměřených na aplikace stávajících plaveckých dovedností do záchranné činnosti.

Garant

Mgr. Dušan Viktorjeník, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Filip Neuls, Ph.D.Mgr. Filip Neuls, Ph.D.Mgr. Dušan Viktorjeník, Ph.D.