Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lyžování 1 (KAS / LYZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / LYZ1 - Lyžování 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je technika jízdy na běžeckých a sjezdových lyží.Klasická technika - střídavý běh dvoudobý, soupažný běh jednodobý. Volná technika - jednostranné bruslení, oboustranné bruslení, (prosté, jednodobé, dvoudobé, střídavé).Ostatní běžecká technika - výstupy (stoupavý krok, výstup jednostranným, oboustranným odvratem), sjezdy (pohotovostní, odpočinkový, nízký postoj), změna směru (ošlapování, přestupování, přeskakování, oblouky, telemark), zrychlování jízdy (odpichem soupaž, bruslením), brzdění (jednostranný, oboustranný přívrat, sesouvání).Všeobecná lyžařská průprava - manipulace s výzbrojí, chůze, obraty, výstupy, pády, jízda na vleku. Specializovaná lyžařská průprava - jízda přímo, jízda šikmo, sesouvání, odšlapování, bruslení. Oblouky - oblouk ke svahu (přívratné a paralelní postavení lyží), oblouk v pluhu (základní a dynamické provedení), z pluhu, z přívratu vyšší lyží, oblouky z rozšířené stopy, základní smýkaný (driftový) oblouk, základní řezaný (carvingový) oblouk, racecarving, funcarving, lyžařská turistika půldenní výlet na běžeckých lyžích s dodržením všech organizačních a bezpečnostních zásad pro pohyb skupiny v zimním terénu, závod v běhu na lyžích volnou technikou dle pravidel lyžařských soutěží.

Získané způsobilosti

Zvládne základní dovednosti v alpském lyžování a běhu na lyžích. Uplatňuje účelné a bezpečné chování při lyžařské turistice. Usiluje o zvládnutí správné techniky lyžování. Umí názorně předvést oblouk v pluhu, oblouk z přívratu vyšší lyží a základní oblouk v paralelním postavení lyží.

Literatura

Soumar, L., & Bolek, E. Běh na lyžích: výbava, technická průprava, klasika, bruslení. Praha: Grada, 2001. ISBN 80-247-0015-8.Jelen, K., Příbramský, M., & Kohoutek, M. Biomechanika a motorické předpoklady alpských discilpín. Česká škola lyžování. Praha: Interski, 2001. Maršík, J. Carving: lyže, technika jízdy, funcarving. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0594-X.Dvořák, F. et al. Česká škola lyžování: běh na lyžích. Praha: Svaz lyžařů ČR, 1996. Částka, K., Kolovská, I., & Votík, J. Jak dokonale zvládnout carving. Praha: Grada Publishing, 2005. ISBN 8024713586.Gnad, T. Kapitoly z lyžování. Praha: Karolinum, 2001. ISBN 8024602415.Kutáč, P., & Navrátíková, T. Lyžařský kurz od A do Z: učební texty pro lyžařské instruktory. 3. přeprac. a dopl. vyd. Olomouc: Hanex, 2005. ISBN 80-85783-60-6.Reichert, J., & Musil, D. Lyžování: od začátků k dokonalosti. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 9788024717241.Kutáč, P., & Navrátíková, T. Lyžujeme na kraťasech: (metodika výuky a zásobník cvičení - nácvik carvingu). Olomouc: Nakladatelství Hanex, 2005. ISBN 8085783452.Štumbauer, J., & Vobr, R. Moderní lyžování. České Budějovice: Kopp, 2005. ISBN 80-7232-266-4.Pravidla lyžařských závodů - severské disciplíny. Praha: SLČR, 2006. Strobl, K., & Bedřich, L. Učíme lyžovat: sjezdové lyžování z aspektu aktuálních poznatků z oblasti teorie a praxe : učební texty pro studenty tělesné výchovy a cvičitele lyžování. Olomouc: UP, 1999. ISBN 80-7067-990-5.

Požadavky

Alpské lyžování: oblouk v pluhu, oblouk z přívratu vyšší lyží, základní carvingový oblouk. Běh na lyžích: střídavý běh dvoudobý, soupažný běh jednodobý, oboustranné bruslení jednodobé, oboustranné bruslení dvoudobé. Lyžařská turistika: půl-denní výlet na běžeckých lyžích. Výkonnost: závod v běhu na lyžích (M-10km, Ž-5km).

Garant

Mgr. Taťána Bank Navrátíková

Vyučující

Mgr. Taťána Bank NavrátíkováMgr. Roman Cuberek, Ph.D.Mgr. Iva Machová, Ph.D.