Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a didaktika sportovního tréninku (KAS / TDSTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / TDSTS - Teorie a didaktika sportovního tréninku, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sport, sportovní příprava, sportovní trénink (ST), teorie a didaktika ST, ST - charakteristika, složky, znaky, systém a struktura.2. Sortovní výkon - charakteristika, klasifikace, determinanty, struktura, výkonnostní kapacita, připravenost k výkonu, výkonová motivace.3. Bioenergetické základy tréninkového procesu - ST jako proces sociálně-biologické adaptace: druhy tr. podnětů, zátěž, zatížení, zatěžování, zotavení, superkompenzace, mechanizmy růstu trénovanosti a sportovní výkonnosti.4. Zatížení ve ST - vnější a vnitřní zatížení, stanovení velikosti, složky (charakteristiky), manipulace se zatížením, funkce zatížení, tréninková cvičení a jejich členění.5. Specifické zásady sportovního tréninku a jejich uplatnění.6. Obsahové složky ST - technická příprava (TEP): charakteristika, úkoly, metodické aspekty TEP (typy sportovních dovedností, motorického učení, fáze TEP, metody, korektivní zpětnovazebné informace, transfer, specifika u dětí a mládeže ?)7. Obsahové složky ST - taktická příprava (TAP): charakteristika, strategie a taktika, taktické jednání a jeho fáze, složky ovlivňující průběh soutěžní situace, nácvik taktického jednání, specifika TAP u dětí a mládeže.8. Obsahové složky ST - psychologická příprava (PP): charakteristika, úkoly, metodické aspekty, specifika PP u dětí a mládeže.9. Obsahové složky ST - kondiční příprava (KP): charakteristika, obecná a speciální KP, úkoly, metody přerušovaného a nepřerušovaného zatížení, specifika u dětí a mládeže.10. Síla - teoretické základy, metodika tréninku, diagnostika?, specifika tréninku u mládeže.11. Vytrvalost - teoretické základy, metodika tréninku, diagnostika?, specifika tréninku u mládeže.12. Rychlost - teoretické základy, metodika tréninku, diagnostika?, specifika tréninku u mládeže.13. Koordinace a flexibilita - teoretické základy, metodika tréninku, diagnostika?, specifika tréninku u mládeže.14. Organizační formy ST, tréninková jednotka - typy, stavba, charakteristika částí.15. Stavba ST - dlouhodobé členění ST (etapy ST), tréninkové cykly, období, sportovní forma.16. Systémové řízení tréninkového procesu - plánování, evidence, kontrola, vyhodnocení.17. Specifika sportovní přípravy mládeže, talent, raná specializace, význam soutěží a závodů.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu budou studenti schopni orientovat se v problematice sportovního výkonu, tréninkového procesu, soutěží a jejich specifik a významu se zaměřením na sportovní přípravu mládeže. Dokáží systémově řídit tréninkový proces, včetně uplatňování jednotlivých typů tréninkových plánů a jejich modifikací. Při aplikaci v praxi dokáží manipulovat s tréninkovým zatížením s přihlédnutím k aktuálnímu stavu trénovanosti, vývojovým a dalším odlišnostem.

Literatura

Choutka, M., & Dovalil, J. Sportovní trénink. Praha: Olympia, 1991. ISBN 80-7033-099-6.

Požadavky

Zápočet + komplexní zkouška (did. TV + did. sport.tr.) Zápočet: vystopupení při konzultaci a jeho obhájení na semináři.

Vyučující

doc. PaedDr. Michal Lehnert, Dr.