Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Turistika a sporty v přírodě (KAS / TUSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / TUSP - Turistika a sporty v přírodě, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu jsou různé formy turistiky (kanoistika, cyklistika, orientace, pěší turistika) a aktivity, které lze aplikovat v letní přírodě. Kanoistika - základní teoretické poznatky, využívání plavidel k turistice, materiální vybavení pro vodní turistiku, základní dovednosti jízdy na kanoi, kajaku, turistické značení vodáckých tras, organizování vodáckých akcí. Cyklistika - kontrola technického stavu kola, technika jízdy na kole, jízda ve skupině, bezpečnost a pravidla silničního provozu, základy údržby a oprava kola, organizace cyklistického výjezdu ve skupině, kulturně poznávací činnost při cyklistice. Orientace, topografie - základní pojmy, buzola a její použití, určování azimutů, odhad vzdálenosti, soutěže, práce s mapou, terén, přenášení azimutů z mapy do terénu a zpět, turistické značky, profil terénu, azimutový závod, základy orientačního běhu. Lanové aktivity - historický vývoj, oblast využití, stavební materiály a bezpečnostní pomůcky, jistící vybavení, uzlování, základy stavění nízkých překážek, metodika jištění, slaňování, použití umělé stěny, technika překonávání překážek (lanové centrum). Tábornická praxe - pravidla pobytu a chování v přírodě, vztah k přírodě, bezpečnostní opatření, táboření, bivak, stanování, stavba stanů, ohniště, typy ohnišť, tábornické dovednosti, základy z botaniky, materiál a osobní vybavení pro táboření a turistiku. Hry v přírodě - zásady pobytu v různém terénu, se zátěží, bez zátěže, hry v přírodě s pomůckami a bez nich, hry iniciativní, strategické, pohybové, kreativní, komunikační, u táboráku, soutěže na letních táborech, týmová spolupráce, zážitková pedagogika. Etapová hra - praktická ukázka, hra prolíná celým táborem, organizace a zařazování etapových her do života na letním táboře, základy šifrování, pověsti z dané oblasti, zakončení etapové hry. Tělesná příprava - biomechanický a zdravotní pohled na chůzi a běh, využití přírodních překážek a dalších pomůcek při tělesných cvičeních v přírodě, terénní běh, (fartlek, cross), běh pro zdraví, finská stezka, zvyšování fyzické zdatnosti, soutěže, regenerace. Zájmová činnost - netradiční formy sportovní činnosti, organizace táborových turnajů a soutěží.

Získané způsobilosti

Provádí osvojené pohybové dovednosti na úrovni individuálních předpokladů. Uplatňuje účelné a bezpečné chování při pohybových aktivitách v neznámém prostředí. Využívá vhodná cvičení pro tělesnou a duševní relaxaci. Používá pro sportovní činnosti vhodnou výstroj a výzbroj a správně ji ošetřuje. Umí používat v daném sportovním odvětví správné názvosloví na úrovni cvičence, vedoucího i organizátora soutěže.

Literatura

Soulek, I., Martinek, K., & Kračmar, B. Cyklistika: horská, silniční, rekreační, výkonnostní. Praha: Grada, 2000. ISBN 8071699519.Cihlář, J. et al. Cyklistika pro každého. Praha: Olympia, 1991. ISBN 80-7033-081-3.Kohoutek, F. Československé řeky : kilometráž. Praha: Olympia, 1990. Neuman, J., & Ďoubalík, P. Dobrodružné hry a cvičení v přírodě. 5. vyd. Praha: Portál, 2009. ISBN 9788073675721.Hrkal, J., & Hanuš, R. Lanové překážky a lanové dráhy. Olomouc: Hanex, 1999. ISBN 8085783258.Kirchner, J., & Hnízdil, J. Orientační hry nejen do přírody. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-247-0798-5.Hnízdil, J., & Kirchner, J. Orientační sporty: běh, běh na lyžích, radiový běh, horská kola, potápění. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1058-7.Jirka, Z. Regenerace a sport. Praha: Olympia, 1990. ISBN 807033052X.Ďoubalík, P., Šafránek, J., Neuman, J., Vomáčko, L., Boštíková, S., Brtník, J., & Ďoubalík, P. Turistika a sporty v přírodě. Praha: Portál, 2000. ISBN 8071783919.Elstner, F. Vázání uzlů. Praha: Atos, 1993. ISBN 80-900356-7-1.Ballantine, R., & Grant, R. Velká kniha o bicyklech. Bratislava: Gemini, 1993. ISBN 80-7161-011-9.Mc Manners, H. Vodní sporty : průvodce pro mladé vodáky. Praha: Ikar, 1997. ISBN 80-7202-175-3.Štemprok, K. et al. Vodní turistika. 2. vyd. Praha: Olympia, 1983. Bezdíček, J. Windsurfing. Praha: Votobia, 1994. ISBN 80-85885-01-8.Štumbauer, J., & Vobr, R. Windsurfing. České Budějovice: KOPP, 2005. ISBN 8072322494.Jones, Phill. Windsurfing - příprava, základy a technika jízdy. Bratislava: Timy, 1996. ISBN 80-88799-26-0.

Požadavky

Praktické požadavky - orientační běh, azimutový závod, vodácký závod všestrannosti K1, závod C2, dublon, finská stezka. Cyklistická cesta 3 dny - organizace, didaktika, bezpečnost. Teoretické požadavky - písemný test.

Garant

Mgr. Taťána Bank Navrátíková

Vyučující

Mgr. Taťána Bank NavrátíkováMgr. Jan Bělka, Ph.D.PhDr. Michal Botek, Ph.D.Mgr. Jiří Buben, Ph.D.Mgr. Roman Cuberek, Ph.D.Mgr. Jiří DubMUDr. Radmil Dvořák, Ph.D.PaedDr. Soňa Formánková, Ph.D.Mgr. Pavel Háp, Ph.D.Mgr. Karel Hůlka, Ph.D.Mgr. Iva Machová, Ph.D.Mgr. Filip Neuls, Ph.D.Mgr. Vítězslav Prukner, Ph.D.Mgr. Petr Reich, Ph.D.Mgr. Zdeněk Svoboda, Ph.D.Mgr. Michal Šafář, Ph.D.Mgr. Jiří ŠtěpánMgr. Dušan Viktorjeník, Ph.D.Mgr. Radim Weisser