Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vodní turistika B2 (KAS / VOB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / VOB2 - Vodní turistika B2, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kanoistika, rafting: plavidla (kajak, kanoe, raft)- základní záběry,- otáčení a zastavení lodi,- kontrola lodi v proudu,- vjezd do proudu, výjezd z proudu,- zpětné proudy, překážky ve vodě,- zdolávání přírodních a umělých překážek,- organizace plavby několika lodí,Záchranářský výcvik:- plavání v řece (peřej, tišina),- skok do peřeje, neznámé vody,- házení, chytání záchranného vaku (balení),- záchrana osob, materiálu,- bezpečnost plavby na vodních tocích střední obtížnosti,- využívání plavidel k vodní turistice, raftingu,- materiálové vybavení pro kanoistiku a rafting,- nebezpečí při kanoistice, raftingu,- hodnocení obtížnosti vodních toků,- morfologie vodního toku, proudnice,Doplňkové aktivity - in-line bruslení, volejbal, fotbal, strečink, protahovací cvičení.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu vodní turistika B2:- ovládá pravidla bezpečného a účelného chování při raftingu dle charakteru řeky, - umí vybrat pro kanoistiku a rafting vhodnou výstroj a výzbroj, - umí správně ošetřovat a manipulovat s loděmi (kajak, kanoe, raft),- je schopen dle svých individuálních předpokladů předvést požadované pohybové dovednosti a uplatnit je v kanoistice i raftingu,- umí používat správnou terminologii v oboru kanoistika, rafting.

Literatura

http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=c0000432http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=c0002464Bílý, M., Kračmar, B., Novotný, P., & Kračmar, B. (2001). Kanoistika: technika jízdy, rafting, extrémní terény. Praha: Grada. Bílý, M., Kračmar, B., & Novotný, P. (2001). Kanoistika: technika jízdy, rafting, extrémní terény. Praha: Grada. Jančar, V., & Novák, I. Kilometráž českých a moravských řek: vodácký průvodce. Zlín: SHOCart, 1998. ISBN 807224065.Mc Manners, H. Vodní sporty : průvodce pro mladé vodáky. Praha: Ikar, 1997. ISBN 80-7202-175-3.Doležal, T. (1991). Základy kanoistiky a vodní turistiky. Praha: Karolinum.

Požadavky

- Aktivní účast na kurzu v plném rozsahu.- Praktická ukázka záchrany pomocí házecího vaku. - Metodické vedení družstva (rozdělení úkolů, 3-4 lodě).

Garant

Mgr. Taťána Bank Navrátíková

Vyučující

Mgr. Taťána Bank Navrátíková