Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vysokohorská turistika B (KAS / VTB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAS / VTB - Vysokohorská turistika B, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vybavení pro turistiku(turistická výstroj a výzbroj).- Jisticí, ochranné a umělé prostředky (úvazy, lano, karabiny, stoupací železa, cepín, řetězy,žebříky, kruhy).- Manipulace z lanem (základní uzly, balení lana).- Technika pohybu (chůze, výstup, sestup, lezecký pohyb, používání teleskopických holí, různé druhyterénu).- Plánování turistické akce (příprava, výběr túry, organizace, vedení družstva).- Taktika chování a znalost hor (stravování, fyzická příprava, aklimatizace).- Bezpečnost v horách (zásady, bezpečnostní pravidla, bezpečný pohyb, nouzové signály, první pomoc.- Orientace v terénu (turistické mapy, turistické značení).- Doplňková činnost: strečink, relaxace a regenerace.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu:- Ovládá techniku chůze v exponovaném terénu dle svých individuálních předpokladů.- Umí správně manipulovat a používat horolezecký materiál a umělé zabezpečovací pomůcky.- Zná bezpečnostní pravidla při pohybu v horském terénu a dodržuje je.- Umí vyhodnotit a řešit nenadálé situace.

Literatura

Ardito, S., Brož, I., & Carpio, M. (1998). Alpy - příroda, turistika, výstupy. Praha: Cesty. Schubert, P. Bezpečnost a riziko na skále, sněhu a ledu. Plzeň: Kletr, 1997. ISBN 80-85822-27-X.Procházka, V., & Rakoncaj, J. Horolezectví. 1. přeprac. vyd. Praha: Olympia, 1990. nullDieška, I., Širl, V. Horolezectví zblízka. Praha: Olympia, 1989. Schrag, K. (1997). Horská turistika ;: Trekking. Praha: Goldstein and Goldstein. Kostřicová, B. (2007). Ledovcová turistika. V Praze: Dauphin. Budworth, G. (2006). Nejužitečnější uzly. Praha: Svojtka. Podhorský, M. (1996). Pěší turistika v Julských Alpách: 50 nejkrásnějších turistických tras po horách a údolími Julských Alp. Praha: Freytag & Berndt. Průvodce Vysokých Tater. Watkins, D., Dalal, M., Langley, J., & English, M. (1995). Táboření a turistika. Bratislava: Mladé letá. Hejl, I. et al. Turistika v horách. 3. dopl. a rozš. vyd. Praha: Olympia, 1990. ISBN 80-7033-023-6.Raleigh, D., Clelland, M., & Holub, M. (2009). Uzly a lana pro horolezce. Praha: Fragment. Winter, S., & Česenková, L. (2003). Vysokohorská turistika. České Budějovice: KOPP. Boštíková, S. (2004). Vysokohorská turistika: vybavení, znalosti a dovednosti, bezpečnost, tipy na tůry. Praha: Grada Publishing. Kováč, B. Západné Tatry. Bratislava: Svornosť, 2001.

Požadavky

Zápočtové požadavky:- Aktivní účast na kurzu v plném rozsahu. - Manipulace s horolezeckým materiálem (uzly).- Plánování a organizace turistické akce (itinerář túry).- Písemný test z teorie.

Garant

Mgr. Taťána Bank Navrátíková

Vyučující

Mgr. Taťána Bank NavrátíkováMgr. Karel Hůlka, Ph.D.