Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika společných programů (KAT / DISP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / DISP - Didaktika společných programů, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Integrace a společné programy v TV:terminologie,legislativa (její vývoj a stav v současnosti a perspektivy v ČR a jiných zemích),integrace jako celoživotní koncept.2. Kategoriální a environmentální přístup k minoritám, teorie normality.Integrace a postoje (metody hodnocení postojů k integraci).3. Kontinuum v procesu integrace: programy separované, paralelní, integrované.(Kontinuum dle prostředí, kontinuum dle služeb - teorie zmocnění).4. Začleňování ve volnočasových aktivitách (akcent na pohybové aktivity).5. Integrace a vrcholový sport.6. Integrace ve vzdělávacím procesu:- složky (determinanty) úspěšného začlenění ,- individuální vzdělávací plán,- individuální vzdělávací plán v Tv (všechny formy),- didaktické principy ve společných programech,- didaktické kategorie ve společných programech,- výcvik v tvorbě společných programů (varianty dle formy TV, věkového stupně,obsahu TV, kontextu třídy),- praxe v terénu.7. Hodnocení, posuzování, výzkum ve společných programech

Získané způsobilosti

Student je schopen třídit informace z triády: výklad rodičů, diagnóza a doporučení speciálně pedagogického centra, školská legislativa. Dovede, kriticky posuzovat fakta a vyvozovat závěry pro adekvátní proces inkluze ve školském kontextu a volnočasových aktivitách, tj. umí sestavit individuální vzdělávací plán, řešit situace v interakční praxi a vést inkluzivní programy pohybové rekreace a TV. Umí je vyhodnocovat, a to jak z hlediska začlenění daného jedince, tak z hlediska kontextu třídy či volnočasové skupiny.

Literatura

ADAPT THENAPA : [elektronický zdroj] európské učebné osnovy zdravotnej telesnej výchovy (APA). Leuven : THENAPA, 2004. Sherrill, C. Adapted physical activity, recreation, and sport. 6th ed. Boston: McGraw-Hill, 2004. ISBN 0-697-29513-3.APAQ + další časopisy cizojazyčné i české (dle klíčových slov). Hodge, S. R. et al. Case studies in adapted physical education. Scottsdale, Ariz.: Holcomb Hathaway, 2003. ISBN 978-1-890871-42-0.Diplomové práce: Kudláček, Obrusníková, Konvička, Mačáková, Marshallová, Čejka, Šeránková, Čerňavová. Sherrill, C. (Ed.). Leadership training in adapted physical education. Champaign: Human Kinetics, 1988. ISBN 0-87322-101-X.Stránky www. Syllabus - text e-learning (Válková). Vlastní bibliografie na základě bibliografie a klíčových slov knihovny + časopisy.

Požadavky

Splnění průběžných úkolů semináře, skupinové práce: IVPPříprava akce "volnočasového" charakteruPříprava 2 vyučovacích jednotek Příprava volitelné formy TvVyhodnocení praxe v terénuZkouška - písemná i ústní (s využitím disciplin "didaktik ATV")Témata zkoušky jsou shodná s tématy lekcí.

Garant

prof. PhDr. Hana Válková, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Martin Kudláček, Ph.D.prof. PhDr. Hana Válková, CSc.