Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy epidemiologie (KAT / EPID)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / EPID - Základy epidemiologie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Epidemiologie je preventivní obor, který studuje výskyt přenosných nemocí v lidské populaci, příčiny vzniku a šíření nákaz. Studuje a uplatňuje možnosti ochrany před těmito chorobami.Podrobně je probrán zdroj nákazy, možné cesty přenosu a vnímavý jedinec. Pozornost je věnována i možným faktorům prostředí, které ovlivňují vznik a šíření nákaz. Důraz je kladen na postupy a opatření v ohnisku nákazy - represivní opatření. Největší pozornost je soustředěna na možnost účinných preventivních opatření vedoucích k eliminaci až eradikaci nejen infekčních onemocnění, ale také nemocí hromadného výskytu.. Studenti jsou seznámeni i s výskytem vybraných infekčních a neinfekčních nemocí prevalujících v ČR.

Získané způsobilosti

Po absolvování výuky by student měl být schopen: - popsat nepříznivé vlivy životního prostředí a další faktory ovlivňující výskyt infekčních a neinfekčních onemocnění u člověka - charakterizovat aktuální zákony, vyhlášky a normy týkající se epidemiologie

Literatura

Kotulán, J., & Hrubá, D. (1989). Hygiena, základy primární prevence. Praha: SPN. Bencko, V. (2004). Hygiene & epidemiology: selected chapters. Prague: Karolinum Press. http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=s0002612Bencko, V., Hrach, K., Malý, M., Pikhart, H., Reissigová, J., Svačina, Š., Tomečková, M., & Zvárová, J. (2003). Statistické metody v epidemiologii. Praha: Karolinum. Bencko, V., Hrach, K., Malý, M., Pikhart, H., Reissigová, J., Svačina, Š., Tomečková, M., & Zvárová, J. (2003). Statistické metody v epidemiologii. Praha: Karolinum. Ticháček, B. (1997). Základy epidemiologie. Praha: Galén.

Požadavky

Požadavky ke zkoušce: znalosti z přednášek doplněné z doporučené literatury, 100% účast na seminářích, seminární práce a její prezentace.

Garant

MUDr. Jarmila Medková, CSc.doc. Ing. Jaromír Novák, CSc.

Vyučující

MUDr. Jarmila Medková, CSc.