Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Halliwickova metoda (KAT / HALL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAT / HALL - Halliwickova metoda, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Význam plavání pro osoby s postižením, formy využití vodního prostředí u osob s postižením, se specifickými nároky na vedení plaveckých lekcí (bojácné děti, senioři apod.) - teorie2. Historie a filozofie Halliwickova konceptu plavání (video)- metodický postup plavecké výuky: 10 kroků; skupinové plavecké hry a činnosti, využití pomůcek, evaluace progresu výuky plavání3. Seznámení s konceptem Halliwick v plaveckém bazéně- praktická výuka ve vodě bez klientů (rychlokurz a praktická příprava na vedení klientů, sebeprožití metodiky)4. Práce s klienty- plavecký bazén - 1. a 2. krok výuky (psychické příprava, adaptace na vodní prostředí)5. Práce s klienty- Plavecký bazén - 3. a 4. krok (vertikální a horizontální rotace)6. Práce s klienty- plavecký bazén - 5. a 6. krok (kombinované rotace, využití vztlaku)7. Práce s klienty- plavecký bazén - 7. a 8. krok (plovací poloha, turbulence)8. Plavecký bazén - 9. a 10. krok (přemisťování, modifikované plavecké způsoby)9. Práce s klienty- Plavecký bazén - skupinové plavecké hry a činnosti10. Práce s klienty- Plavecký bazén - nácvik plaveckých pohybů11. Vlastní praktické vystoupení - vedení lekce (osoba s postižením)12. Vlastní praktické vystoupení - vedení lekce (osoba s postižením)13. Vlastní praktické vystoupení - vedení lekce (osoba s postižením)POZN. Lekce 4. - 10 probíhající v plaveckém bazéně jsou pro přehlednost v sylabu rozděleny na jednotlivé kroky výuky; studenti však budou jednotlivé postupy (10. Kroků) využívat dle úrovně klienta (plavce) se kterým budou v plavecké dvojici. Tzn. každou lekci se bude využívat všech kroků plavecké techniky individuálně výběrově dle možností plavců s postižení.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu bude student schopen:1. využívat znalosti o možnostech pohybového vyžití osob s postižením ve vodním prostředí;2. analyzovat a modifikovat získané poznatky z Halliwickova konceptu plavání; 3. připravit a realizovat plaveckou lekci pro klienta s postižením dle zásad Halliwickova konceptu plavání;5. kriticky posoudit individuální potřeby a možnosti osoby s postižením ve vztahu k jejímu pobytu ve vodním prostředí.

Literatura

Pacholík, V., Vlčková, I., & Blahutková, M. Halliwickova metoda plavání. Brno: Masarykova univerzita, 2009. ISBN 978-80-210-4840-9.http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=c0001847

Požadavky

1. Aktivní účast 90 % docházka (př. náhrady zameškaného učiva individuálním úkolem)2. Odevzdání projektové práce - příprava na plaveckou lekci Halliwick, dle specifik klientů3. Praktická prezentace přípravy v bazénu ve výuce KAT/HALL4. Vedení deníku plavce (klienta), zapisování pokroků po každé plavecké lekci.UPOZORNĚNÍ: po teoretickém úvodu se výuka koná formou praktických plaveckých lekcí s klienty (osobami se specifickými potřebami) a probíhá v plaveckém bazénu.

Garant

Mgr. Julie Wittmannová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tereza VaščákováMgr. Julie Wittmannová, Ph.D.